Drie nieuwe Medical Delta hoogleraren bij 3mE

Nieuws - 15 november 2023 - Webredactie 3mE

Op 14 november werd een nieuwe lichting Medical Delta hoogleraren en lectoren geïnaugureerd. Twee TU Delft hoogleraren aan de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE) ontvingen een deeltijdaanstelling bij andere academische instellingen binnen Medical Delta. Ook verwelkomt 3mE een nieuwe hoogleraar: Luc van der Laan.


In totaal zijn er 9 hoogleraren en 2 lectoren geïnaugureerd binnen Medical Delta. Dit is een samenwerkingsverband tussen de TU Delft, Erasmus MC, Erasmus Universiteit, LUMC, Universiteit Leiden en 4 hogescholen. Het heeft als doel technologische oplossingen voor duurzame zorg te realiseren.

Focus op urgente problemen gezondheidszorg

Personeelstekorten, een toenemende zorgvraag, zorgsystemen die vastlopen: op steeds meer gebieden is het voorspelde zorginfarct inmiddels voelbaar. De aangestelde Medical Delta hoogleraren dragen elk binnen hun eigen vakgebied bij aan oplossingen voor deze uitdagingen.

Zorgpersoneel ontlasten

John van den Dobbelsteen is hoogleraar Medical Process Engineering bij 3mE en vanaf 14 november tevens hoogleraar bij LUMC en Erasmus MC. Hij richt zich op het tekort aan zorgpersoneel en onderzoekt hoe medische technologie medewerkers kan ondersteunen en bepaalde taken kan automatiseren. Hij kijkt specifiek naar de integratie en toepassing van medische technologie in de werkprocessen in en rond de operatiekamer.

Organen repareren

Hoogleraar Biomaterials and Tissue Biomechanics, Amir Zadpoor, ontvangt naast zijn TU Delft aanstelling ook een deeltijdaanstelling bij het LUMC. Met zijn onderzoek hoopt hij in de toekomst beschadigde organen en weefsels te vervangen. Hij doet veel onderzoek naar implantaten van synthetische biomaterialen, het regenereren van beschadigde weefsels en organen en het transplanteren van gegenereerde transplantaten.

Leverziekten behandelen

Erasmus MC hoogleraar Regeneratieve Geneeskunde van de Lever, Luc van der Laan, mag zich vanaf 14 november ook TU Delft hoogleraar noemen. Hij ontvangt een deeltijdaanstelling bij 3mE. Binnen zijn specialisatie leverziekten richt hij zich op pati├źnt-specifieke ziekteprocessen. Zijn doel is om per pati├źnt de best passende behandeling te vinden en in de toekomst zelfs organen te repareren.