Jenny Dankelman en Arjan Mol aangesteld als fellows Netherlands Academy of Engineering

Nieuws - 02 november 2023 - Webredactie 3mE

De Netherlands Academy of Engineering (NAE) benadrukt het belang van technologische innovatie met de aanstelling van 62 fellows. Onder hen zijn 11 onderzoekers van TU Delft, waarvan 2 werkzaam voor de Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE). Jenny Dankelman en Arjan Mol gaan zich richten op het stimuleren van het innovatieklimaat dat engineering-gebaseerde oplossingen biedt voor grote maatschappelijke vraagstukken.


Arjan Mol hoogleraar Corrosietechnologie en Elektrochemie, doet onderzoek, naar het ontrafelen van lokale corrosiemechanismen, oppervlaktebehandeling van metalen, hechting tussen polymeren en metaal(oxides) en performance van actief beschermende coatings in toepassingsgebieden variƫrend van vliegtuigbouw tot micro-electronica. Jenny Dankelman is hoogleraar Minimaal-Invasieve Chirurgie en Interventietechnieken en richt zich op de ontwikkeling van medische instrumenten waarmee operaties kunnen worden uitgevoerd met minimale schade aan gezond weefsel, zogenaamde sleutelgatoperaties. Ook wijdt zij zich aan de verbetering van processen in de operatiekamer. Daarnaast zet zij zich belangeloos in voor de ontwikkeling van veilige en betaalbare chirurgische instrumenten die toegepast kunnen worden in ontwikkelingslanden.

Inzet en expertises van de Fellows

De fellows van NAE bestaan uit experts van kennisinstellingen, bedrijven en startende ondernemingen. Ze zijn actief in verschillende sectoren, waaronder High Tech Systemen en Materialen, ICT, Gezondheidszorg, Energie, Waterbeheer en Voedsel. De fellows gaan hun kennis en vaardigheden delen via het NAE-forum, vertalen inzichten naar praktische adviezen en werken aan het wegnemen van obstakels en het stimuleren van concrete innovatie-initiatieven.

Benoeming NAE leden

Op maandag 13 november vindt de feestelijke inauguratie van de 62 fellows plaats in De Nieuwe Kerk in Den Haag. Daarbij zullen naast de demissionair Ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken en Klimaat ook de 4TU.Federatie toespraken houden. NAE kiest vanaf 2024 jaarlijks tien nieuwe Fellows.