Serge Hoogendoorn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Nieuws - 26 april 2024 - Webredactie

Professor Serge Hoogendoorn, Distinguished Professor Smart Urban Mobility aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG), werd in Rotterdam benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.  

Serge Hoogendoorn is een internationale toponderzoeker op het terrein van verkeersdynamiek en de implicaties daarvan voor stedelijke mobiliteit. Zijn baanbrekende onderzoek, waarvoor hij modellen en simulatietechnieken ontwikkelt, gaat over fundamentele aspecten van verkeersstromen. Hoe ontstaan en verspreiden bijvoorbeeld verkeersopstopping zich? Ook is hij een expert op het gebied van crowd dynamics and crowd management en wordt daarom gevraagd als adviseur op grote evenementen zoals SAIL, Koningsdag in Amsterdam, Europride en Mysteryland. In Saudi Arabië adviseerde hij over een masterplan voor crowd management in Mecca, Medina en Mashaer. 


Hij is een pionier in nieuwe onderzoeksthema’s en gaat voorop in het verbinden van disciplines bij TU Delft. Op eigen initiatief startte hij het Transport & Mobility Institute waarbinnen onderzoekers van over bijna de hele TU Delft samenwerken. Hij is een initiator met een onvermoeibare inzet. Tijdens de coronapandemie wist hij bijvoorbeeld direct wetenschappelijk onderzoek om te zetten in een outdoor- en indoor-mobility dashboard voor de inschatting van besmettingsrisico’s. Dat dashboard was niet alleen bruikbaar voor TU Delft, maar ook voor onder meer gemeentes en de Nederlandse Spoorwegen.  


Hoogendoorn studeerde wiskunde aan de TU Delft, waar hij in 1999 promoveerde op zijn onderzoek naar een nieuwe ‘multi-class’-verkeersstroomtheorie. In 2006 werd hij hoogleraar Verkeer, Operations and Management bij CiTG, waar hij sinds 2018 voorzitter is van de afdeling Transport en Planning. In 2016 werd hij benoemd tot Distinguished Professor bij TU Delft, een rol die is voorbehouden aan hoogleraren die op hun vakgebied een belangrijke voorbeeld- en boegbeeldfunctie vervullen binnen en buiten de universiteit.