Studenten ‘Quick Reaction’ Team binnenkort klaar voor veldmetingen bij extreme weersverschijnselen

Nieuws - 09 januari 2024 - Webredactie

Extreem weer komt steeds vaker voor. Waar meetcampagnes nu slechts incidenteel plaatsvinden, staat straks de ‘Delta Quick Reaction Student Squad’ van TU Delft altijd in de startblokken om het veld in te gaan bij extreme weersverschijnselen. Dit team gaat metingen doen aan rivieren en kusten onder stormachtige of juist extreem droge omstandigheden. De schat aan open-source data die de meetcampagnes opleveren, is van groot belang voor het onderzoek naar de impact van klimaatverandering en om de delta leefbaar te houden met passende maatregelen. 

Storm Ciarán, storm Pia, overstromingen bij de Geul; als er binnenkort weer alarmbellen afgaan staat er een team van studenten paraat om direct de laarzen aan te trekken en met meetinstrumenten het veld in te trekken. Althans, dat is waar onderzoekers Matthieu de Schipper, Kieran Dunne en Bram van Prooijen hard aan gaan werken. De onderzoekers Waterbouwkunde ontvingen een Seed Fund van het Climate Action Programme van de TU Delft om een eerste lichting van deze zogenaamde ‘Delta Quick Reaction Student Squad’ klaar te stomen.

Metingen voor klimaatadaptatie


De studenten komen niet alleen in actie bij te veel water. Ook hittegolven en extreme droogte, zoals in de zomer van 2022, zijn unieke momenten om de rivieren, kust en de waterkeringen te monitoren. Gegevens over de stromingssnelheden, de golven, de erosie van zand of de sedimentcompositie tijdens deze sleutelmomenten zijn van groot belang om het systeem beter te begrijpen. Ook is de nauwkeurige monitoring waardevol voor de evaluatie van de al vele lopende proefprojecten met innovatieve oplossingen die worden bedacht om waterproblemen het hoofd te bieden. 

Succesverhaal

In 2021, tijdens de overstroming van de Geul, vertrok een groep studenten en onderzoekers van de TU Delft naar Limburg om daar getuige te zijn van de ramp die zich aan het voltrekken was. Ze staken direct de handen uit de mouwen en verzamelden een schat aan gegevens om het hoogwater zo goed mogelijk te beschrijven. Een succesverhaal als we het hebben over een supersnelle reactie op extreme gebeurtenissen, maar niet altijd mogelijk. Nu de Student Squad in het leven wordt geroepen, moet zo’n ad hoc meetcampagne vaker mogelijk zijn. 

Passie

De gegevens die de studenten verzamelen zijn ontzettend belangrijk om te leren hoe de extreme gebeurtenissen verlopen en wat de gevolgen zijn. De data wordt ook gekoppeld aan langjarige statistiek en lopende onderzoeken. Zo worden de data gelijk bruikbaar voor een grote groep geïnteresseerden. Daarmee kunnen we Nederland, en andere landen, toekomstbestendig maken. Maar de initiatiefnemers doen het niet alleen voor de schat aan data. “Een belangrijk element is ook dat we zo bij een groep studenten hun passie kunnen aanwakkeren voor klimaatadaptatie en waterbouwkunde. Het is ontzettend leerzaam om juist op deze momenten te gaan kijken en met ‘de voeten in de klei te staan’”, vertelt Matthieu de Schipper.

Dankzij de subsidie is het nu mogelijk om samen met studentassistenten aan de slag te gaan met de strategie, de meetprotocollen en veiligheidsplannen. Hopelijk wordt komende zomer, onder comfortabele omstandigheden, het eerst studententeam getraind. Geïnteresseerde studenten kunnen zich nog melden via M.A.deSchipper@tudelft.nl.