Eline van der Kruk en Judith Cueto Fernandez over gepersonaliseerde spierskeletmodellen in BNN Breaking

Nieuws - 07 maart 2024 - Webredactie ME

Mensen bewegen lang niet altijd optimaal en dit kan tot klachten leiden. Dat kan allerlei oorzaken hebben, van een kruisbandblessure tot motorische problemen na een herseninfarct. Om mensen met een afwijkend beweegpatroon te kunnen helpen worden spierskeletmodellen gebruikt. Deze modellen simuleren de functie van spieren, en de belasting op botten en gewrichten om beweging beter te begrijpen. Dit kan helpen bij revalidatie, door bijvoorbeeld een ander gebruik van de spieren aan te leren. 

In wetenschappelijk onderzoek wordt momenteel gewerkt met spierskeletmodellen die uitgaan van een gemiddelde man. Eline van der Kruk en Judith Cueto Fernandez onderzoeken hoe nauwkeurig deze modellen zijn voor een bredere populatie. Ook werken de Delftse onderzoekers aan gepersonaliseerde spierskeletmodellen op basis van een simpele 3D-scan.

Lees meer in het artikel van BNN Breaking: https://bnnbreaking.com/world/netherlands/tu-delft-innovates-with-gender-inclusive-musculoskeletal-models-for-enhanced-rehabilitation

Judith Cueto Fernandez