In de media

13 juni 2019

Dutch Ocean Technology Centre in diverse media

Op 6 juni lanceerden TU Delft en TNO het Dutch Ocean Technology Centre (DOTC).

11 juni 2019

Wenbin Ma in Delta

Bedrijven kijken steeds vaker op zee voor grondstoffen. Diepzeemijnbouw is echter duur en kan schadelijk zijn voor het zeemilieu. Wenbin Ma bracht alle aspecten in een model.

03 juni 2019

Geeske Langejans in Nieuws en Co

Geeske Langejans praat bij NOS Nieuws en Co over de ontdekking in een grot van verkoolde restanten van gekookte zetmeelrijke voeding van meer dan honderdduizend jaar oud. Zij legt uit wat de archeologen aantroffen en waarom de homo sapiens in de oertijd blijkbaar al goed aangepast was aan zetmeel.

03 juni 2019

Arend Schwab in diverse media

Het steer-assist systeem is het eerste systeem ter wereld dat een fiets rechtop kan houden, dankzij hulp van een motortje in het stuur. ‘Met dit systeem kunnen de fiets en rijder stabiel worden gehouden boven een snelheid van 4 km/h’, zegt onderzoeker dr.ir. Arend Schwab.

27 mei 2019

Erik Offerman in EngineersOnline

Terwijl wereldwijd de aandacht vooral uitgaat naar het terugdringen van CO2-uitstoot en verlaging van het energieverbruik om zo klimaatverandering tegen te gaan, wordt nog onvoldoende nagedacht over de gevolgen van een tekort aan materialen. Het gaat dan vooral over zogenaamde kritische materialen, materialen die voor ons welzijn en onze economie cruciaal zijn. “Gelukkig dringt het besef steeds verder door dat we hieraan veel meer aandacht moeten besteden”, aldus Erik Offerman

26 mei 2019

Ad van Wijk in diverse media

Goedkoop en groen waterstof komt er wel, denkt Ad van Wijk, professor Future Energy Systems.

21 mei 2019

Andrea Mangel Raventos in Delta

PhD candidate Andrea Mangel Raventos thinks we need more women in leadership positions in science and technology.

20 mei 2019

Earl Goetheer in de Volkskrant

Het is industrieel afval, de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering en… een grondstof die geld waard is. Afgevangen CO2 bewijst zich steeds vaker als bouwsteen voor allerlei nuttigs, van paprika’s tot medicijnen.

13 mei 2019

Sebastien Callens & Amir Zadpoor in Materials Today

Origami enables the creation of three-dimensional structures from flat two-dimensional shapes. While the traditional Japanese art uses paper as its medium, materials scientists are employing this concept to construct three-dimensional structures from other materials but so far only with flat surfaces.

29 april 2019

Paul Breedveld in NWO

Ingenieurs van de Bio Inspired Technology Group (BITE-Group) van de TU Delft gebruikten de zogenoemde legboor van de sluipwesp als inspiratiebron om dunne naalden voor medische toepassingen te bouwen. Ze bestudeerden de werking en bouwden verschillende prototypes. “We hebben nu naalden van 0,45 millimeter dik, dat is slechts drie keer zo dik als een mensenhaar. De naald is flexibel en stuurbaar en trekt zich automatisch door het weefsel voort”, zegt hoogleraar Medical Instruments & Bio Inspired Technology Paul Breedveld.