Archief

233 resultaten

30 november 2020

Guido Sturm in Groente & Fruit Actueel

Twaalf jaar geleden werden al de eerste testen uitgevoerd met bodemontsmetting via microgolven. Momenteel werken onderzoekers vanuit diverse technische disciplines samen om dit idee uit te ontwikkelen tot een praktijkrijpe toepassing, als alternatief voor grondstomen.

23 november 2020

Earl Goetheer in BNR

Wetenschappers en ingenieurs uit de VS hebben een manier bedacht om elektriciteit op te slaan in een baksteen. ‘Die hebben ze gemodificeerd, en dat werkt echt goed. Maar wel heel anders dan een normale lithiumbatterij, legt energie-expert Earl Goetheer uit.

12 november 2020

Regine Vroom in Computer Idee

26 oktober 2020

Geeske Langejans in BBC World

What makes things sticky?

12 oktober 2020

Tim Horeman in diverse media

John van den Dobbelsteen en Tim Horeman hebben samen met labmanager Rob Luttjeboer een succesvolle manier om hergebruikte gesteriliseerde mondmaskers en mondmaskers van nieuwe materialen te kunnen testen.

05 oktober 2020

John van den Dobbelsteen in diverse media

TU Delft en Van Straten Medical hebben een proces ontwikkeld en getest om mondkapjes zeker vijf keer te kunnen gebruiken. Het proces is direct en overal inzetbaar.

01 oktober 2020

Sarvesh Kolekar in diverse media

Zelfrijdende auto's kunnen al aardig wat, maar echt rijden als een mens vraagt om iets wat algoritmes niet zo goed kunnen: onzeker en slordig zijn. Een nieuw model dat het mechanisme achter menselijk rijgedrag in kaart brengt moet daar verandering in brengen.

18 september 2020

Erik Offerman in diverse media

Antwoord op de vraag hoe het komt dat wegwerpscheermesjes zo snel bot raken. En hoe ziet een duurzame ijzertijd eruit?

14 september 2020

Joost de Winter in diverse media

Joost de Winter in diverse media

Joost de Winter: "De industrie ziet steeds meer het belang van onderzoek op het gebied van robotica. Delftse ingenieurs leiden robotica-oplossingen in goede banen waarmee een bedrijf zijn technologieën kan innoveren."

03 september 2020

Burak Eral in diverse media

Burak Eral en zijn collega's ontwikkelen een methode waardoor microdeeltjes van elkaar kunnen worden gescheiden op basis van hun vorm.

03 september 2020

Lode Huijgens in Marine Professional

Exciting research by Lode Huijgens is helping to pave the way for the next generation of ship propulsion systems. Marine Professional finds out more.

03 september 2020

Rudy Negenborn in diverse media

Hoe kan het vervoer over de Rijn tussen Rotterdam/Antwerpen en Bazel verbeterd worden? Dat is de centrale vraag in het onderzoeksprogramma Novimove: Novel inland waterway transport concepts for moving freight effectively. De Europese Commissie heeft vanuit Horizon 2020, het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, bijna 9 miljoen euro toegekend aan dit vier jaar durende programma.

31 augustus 2020

Leo Kestens in NRC

Antwoord op de vraag hoe het komt dat wegwerpscheermesjes zo snel bot raken.

06 augustus 2020

Heike Vallery in diverse media

Terwijl de gezondheidszorg steeds complexer wordt, streeft professor Heike Vallery ernaar om juist simpelere en lichtere systemen te ontwerpen om weer te leren lopen.

30 juli 2020

Joris Dik in diverse media

Een groep bachelorstudenten van de TU Delft doorgrondde onder leiding van professor Joris Dik het geheim van een bijzonder stuk muur, zonder deze aan te tasten. Hun afstudeerthesis is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Heritage Science.

14 juli 2020

Daniel Lemus in diverse media

Researchers developed a backpack-like wearable robot to provide balance support during rehabilitation; the GyBAR.

14 juli 2020

Andrew Berry in diverse media

Researchers developed a backpack-like wearable robot to provide balance support during rehabilitation; the GyBAR.

14 juli 2020

Saher Jabeen in diverse media

Researchers developed a backpack-like wearable robot to provide balance support during rehabilitation; the GyBAR.

13 juli 2020

Jan-Henk Welink in Trouw

De wereldwijde berg aan elektronisch afval groeit zorgwekkend hard

06 juli 2020

Arend Schwab in BNR

01 juli 2020

Gerwin Smit in diverse media

Een team van onderzoekers en studenten lanceert een nieuw type beademingsapparaat dat zuiver mechanisch is en dat je eenvoudig zelf zou kunnen bouwen en repareren.

29 juni 2020

Gerjo van Osch in diverse media

28 juni 2020

Jaap Harlaar in diverse media

Masterstudenten Technical Medicine van de TU Delft, onder leiding van prof. dr. ir. Jaap Harlaar, willen zo snel mogelijk een simpel en relatief goedkoop beademings­apparaat ontwikkelen.

18 juni 2020

e-Refinery in Delftse Post

Planten en bomen worden gevormd uit CO2, zonlicht en water. In de zee hebben ze miljoenen jaren geleden gezorgd voor het ontstaan van aardolie. Wanneer de producten, die we van aardolie maken, worden verbrand dan komt in zeer korte tijd het CO2 in de lucht dat er miljoenen jaren over gedaan heeft om aardolie te vormen. Dit CO2 draagt bij aan het broeikaseffect en dus aan de opwarming van de aarde.

18 juni 2020

Tamás Keviczky in diverse media

18 juni 2020

Klaas Visser in diverse media

Er worden steeds meer schepen gebouwd met elektromotoren aan boord. ‘De samenleving vraagt steeds luider om emissieloos varen. Daardoor gaan ook steeds meer scheepsbouwers zich richten op emissieloze aandrijving van schepen’, zegt Klaas Visser.

01 juni 2020

Amir Zadpoor in diverse media

Een projectteam van wetenschappers actief in de Medical Delta regio test de eerste prototypes van een beademingsapparaat dat volledig bestaat uit standaardonderdelen. Deze onderdelen zijn bijna overal ter wereld lokaal voorradig en kunnen door honderden fabrikanten worden gemaakt. Daardoor kan de beademingsmachine in veel gevallen lokaal worden geassembleerd. Het ontwerp hoopt daarmee in te kunnen spelen op de vraag naar beademingsapparatuur en de logistieke problemen die er zijn ​​door een tekort aan specifieke onderdelen.

28 mei 2020

Jan Klein in diverse media

Volgens hoogleraar Jan Klein, autoriteit op gebied van patiëntveiligheid, neemt het aantal calamiteiten nauwelijks af.

25 mei 2020

Jinne Geelen in diverse media

Voor mensen die verlamd zijn en niet kunnen bewegen is communiceren moeilijk. Of kun je ook met je gedachten een computer aansturen?

15 mei 2020

Bart van Trigt in diverse media

Bart van Trigt onderzoekt hoe je blessures kunt verminderen bij sporters, en dan met name bij honkbal- en tennisspelers.

07 mei 2020

Frans van der Helm in Algemeen Dagblad

16 april 2020

Stefan Lampaert in Delta

De coronapandemie leidt tot grote tekorten aan beschermingsmateriaal, met name mondkapjes. Studenten en onderzoekers werken aan uitbreiding van testmogelijkheden.

06 april 2020

Arjo Loeve in diverse media

De plaats van een misdrijf wordt in de regel heel precies in kaart gebracht. Een nieuw, digitaal meetinstrument voorkomt dat daarbij sporen worden gewist.

12 maart 2020

Andrea Mangel in Delta

Een schip met 95 vrouwen voer afgelopen december naar Antarctica. Een van hen was promovenda Andrea Mangel Raventos. Wat beleefde ze daar en wat neemt ze mee naar Delft?

12 maart 2020

Maria Santofimia in Green Light

Experts van de TU Delft werken samen met een internationaal consortium aan een nieuwe martensitische staalsoort voor automotive toepassingen: QPInox-staal. Dit is net zo sterk als alle reguliere staalsoorten tot nu toe en – zoals de naam zegt – ‘inox’, dus roestvrij. Hoe dat kan, en wat dat betekent voor de recycling, vertelt professor Maria Santofimia Navarro.

09 maart 2020

Maarten van der Elst in diverse media

Willen we de zorg betaalbaar en bereikbaar houden dan hebben we technologie hard nodig. De invoer daarvan moet dan wel gebeuren op een manier die recht doet aan de waarden van patiënten.

20 februari 2020

Ruud Kortlever in Nemo Kennislink

Met duurzaam opgewekte elektriciteit fabrieken vergroenen. Als het aan Ruud Kortlever ligt draaien ook chemische fabrieken in de toekomst zo vele mogelijk op zonne- en wind-energie. Maar er zijn nog wel hobbels te nemen.

20 februari 2020

Pieter Jonker in NPO 3FM nieuws

Eindigen wij straks werkloos? Integendeel: Robotprofessor Pieter Jonker denkt dat we er vooral op vooruitgaan.

13 februari 2020

Hans Bussmann in ICT&Health

Het Erasmus MC en de TU Delft werken met enkele andere instellingen aan de ontwikkeling van een polsband die in combinatie met een smartphone-app patiënten na een beroerte thuis helpt revalideren.

10 februari 2020

Amir Zadpoor in C2W

Amir Zadpoor werkt aan een oplossing genaamd 4D-printing. Hij legt uit hoe het werkt: ‘We kweken eerst een platte laag weefsel uit stamcellen, dat zichzelf kan voorzien via diffusie. Pas als het weefsel een vaatsysteem ontwikkeld heeft, vouwen we het op tot een 3D-structuur. Je kweekt dus een vlak object tot een 3D-structuur gedurende een bepaalde tijd, vandaar ‘4D’ in de naam.'