Laatste nieuws
07 november 2024
Hoe zit het met het smelten van het ijs op Antarctica?
05 november 2024
Hoe stormvloedkeringen Nederland veilig en leefbaar kunnen houden
01 november 2024
Vidi-beurs: De eigenschappen van klei begrijpen
Anne-Catherine Dieudonné ontvangt een NWO Vidi beurs voor onderzoek naar de interactie tussen water en klei. Het inzichtelijk maken van tijdsafhankelijk gedrag van klei is tot dusver een grote uitdaging. Door te focussen op de verdeling en de eigenschappen van water in klei, moet duidelijk worden hoe klei zich met de tijd gedraagt onder druk.
30 oktober 2024
Vidi-beurs: Slapende duurzame materialen ontwerpen
Mohammad Fotouhi ontvangt een NWO Vidi-beurs. Geïnspireerd door de winterslaap van de natuur, wil hij de levensduur van composietmaterialen verlengen. Door delen van het materiaal rust te geven wanneer hun functie niet nodig is, wordt vermoeiing voorlopig bespaard.
29 oktober 2024
Grote opeenhoping van smeltwater ontdekt in Groenlandse ijskap
Nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature, onthult een aanzienlijke hoeveelheid smeltwater binnen de Groenlandse ijskap, dat er tijdelijk ligt opgeslagen gedurende de zomermaanden. Het is een internationale groep onderzoekers voor het eerst gelukt om het smeltwater te kwantificeren, aan de hand van plaatsbepalingsgegevens. Deze ontdekking stelt bestaande modellen over hoe ijskappen bijdragen aan de wereldwijde zeespiegelstijging op de proef.
24 oktober 2024
Vidi-beurs: Model voor drijvende windparken
Oriol Colomés Gené ontvangt een Vidi-beurs van NWO om te werken aan het eerste digitale model van de oceaan waarmee drijvende zonneparken onderzocht kunnen worden. Met het model kunnen onderzoekers de interacties tussen golven, wind en platforms bestuderen. Die inzichten openen deuren om de productie van energie efficiënter te maken.
18 oktober 2024
Barrières doorbreken voor geothermische energie
Als Europa de doelstellingen op het gebied van duurzame energie wil halen, is het van belang om het gebruik van aardwarmte op te schalen. Het nieuwe EU gefinancierde consortium FindHeat zal onder leiding van de TU Delft een innovatieve toolkit ontwikkelen om geothermie efficiënter en duurzamer te exploiteren. Deze ontwikkeling beoogt technische en economische risico’s te verminderen en de steun van burgers te vergroten.