Archive

169 resultaten

13 februari 2020

Master Thesis Opportunity

Master Thesis Opportunity

The inclusion of flood defences in flood hazard maps.

11 februari 2020

Plastic in rivieren opsporen met behulp van drones

Plastic in rivieren opsporen met behulp van drones

Rivieren brengen water naar dorpen en steden, maar vervoeren helaas ook veel plastic naar oceanen. Om dat te voorkomen moeten we erachter komen waar het plastic precies vandaan komt en hoe het zich verspreidt. Plastic tellen vanaf bruggen is daarvoor een gangbare methode. Maar hoe breng je grote hopen plastic afval in onbereikbare gebieden dan in kaart? Marlein Geraeds, masterstudente Hydraulic Engineering, liep stage bij The Ocean Cleanup en onderzocht hoe je met drones plastic kunt monitoren in de Klang-rivier van Maleisië.

10 februari 2020

Universiteit van Nederland: zijn onze dijken overbodig?

Universiteit van Nederland: zijn onze dijken overbodig?

Hoe veilig zijn wij hier in Nederland als de zeespiegel stijgt? En hoe kunnen we onszelf beschermen tegen een wellicht nieuwe watersnoodramp? Onderzoeker Matthieu de Schipper onderzoekt de kust en bestudeert het gedrag van water en zand.

05 februari 2020

Het ademen van dijken

Het ademen van dijken

Als je naar een dijk kijkt zie je geen enkele beweging in dit robuuste bouwwerk. Toch is het er wel. Op millimeterniveau zwellen en krimpen dijken in relatie tot het weer. Dit ‘ademen’ van dijken kan helpen bij het voorkomen van overstromingen, zo blijkt uit het onderzoek van Ece Özer. Zij gebruikt deze eigenschap in een innovatief model dat op basis van satellietbeelden de zwakke plekken in een dijk kan opsporen.

04 februari 2020

Geen pleister maar een zandinfuus

Geen pleister maar een zandinfuus

In het weekend pakt Matthieu de Schipper graag zijn surfplank, doordeweeks onderzoekt hij nauwkeurig hoe golven het zand van onze kusten verplaatsen. “Door zeespiegelstijging komen overal ter wereld kusten in het nauw. Ik wil wereldwijd de kracht van de natuur inzetten om hier oplossingen voor te vinden.” Bij de Zandmotor in Nederland leidt hij studenten op om het veldwerk te doen dat hiervoor nodig is. In weer en wind.

01 februari 2020

Wat je van wadden leren kan

Wat je van wadden leren kan

Intergetijdengebieden zijn van groot belang voor de bescherming van onze kust en als tussenstop voor trekvogels. Maar steeds meer van deze zand- en modderplaten dreigen voorgoed onderwater te verdwijnen. Cynthia Maan onderzocht hoe we dankzij samenwerking met de natuur en met hulp van het systeemdenken ervoor kunnen zorgen dat ze behouden blijven.

31 januari 2020

New staff member: Hassan Niazi

New staff member: Hassan Niazi

We warmly welcome Hassan in our department! Click here to read his introductory words.

30 januari 2020

MSc Thesis proposal

Building with Nature Solutions in Flood Defenses. Looking for a student to start straightaway (early 2020).

25 januari 2020

Rivieren zonder plastic

Rivieren zonder plastic

Elke dag stroomt er via rivieren meer en meer plastic de oceaan in. Niemand weet waar het precies vandaan komt. En hoe haal je het eruit? Wim Uijttewaal, hoogleraar Experimental Hydraulics, en Peter Rem, hoogleraar Resources & Recycling, hebben een missie. “Wij willen zorgen dat plastic uit rivieren halen straks ‘big business’ wordt. En dat iedereen op een soort plasticradar kan zien waar welke plastics zitten, en hoe ze daar gekomen zijn.”

11 januari 2020

Storm ín zee

Storm ín zee

Storm op zee, dat kent iedereen, er bestaan zelfs liedjes over. Storm ín zee is een heel ander verhaal. Femke de Jong, Caroline Katsman en Carine van der Boog onderzoeken dit fenomeen.