Activeer hoog contrast
Ga naar hoofdcontent
Home van TU Delft
Home
Research
NeuroTech
Cardiotech
OncoTech
Integrated Technologies
News
Dekkerbeurs voor MRI-onderzoek Sebastian Weingärtner
Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties
Fitrim: Wheelchair power to the people
Self-experimentation for long-lasting physical activity promotion in cardiac rehabilitation
Healthy Start Conference - Improving the future for new generations
Rising Stars & Stories
Rising Stars
Stories of Science
Agenda
4TU.Health PhD competition
Fundamentals of OncoTech Symposium, 9 February 2023
Causal Inference & AI for Health-meeting
Collaborators
Education
Zoeken
Home
Research
Menu openen
NeuroTech
Cardiotech
OncoTech
Integrated Technologies
News
Menu sluiten
Dekkerbeurs voor MRI-onderzoek Sebastian Weingärtner
Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties
Fitrim: Wheelchair power to the people
Self-experimentation for long-lasting physical activity promotion in cardiac rehabilitation
Healthy Start Conference - Improving the future for new generations
Rising Stars & Stories
Menu openen
Rising Stars
Stories of Science
Agenda
Menu openen
4TU.Health PhD competition
Fundamentals of OncoTech Symposium, 9 February 2023
Causal Inference & AI for Health-meeting
Collaborators
Education
Menu openen
linkedin
English
Sluit menu
Zoeken
Sluit zoek
TU Delft | Delft Health Initiative
News
News
Nieuw CardioVascular Biomechanics Lab gouden greep voor voor zowel ingenieurs, artsen als patiënt
Delftse wetenschappers en studenten die onderzoek doen naar de biomechanica van het hart en bloedvaten werken samen met cardiologen, neurologen en radiologen van het Erasmus MC in het CardioVascular Biomechanics Lab (CVBL). Ze werken dagelijks aan biomechanische vraagstukken op het gebied van hart -en vaatziekten en blijken daarbij van onschatbare waarde voor elkaar.
Duurzaam ontwerpen? Begin bij het begin
De circulaire economie. Duurzaamheid. Renovatie. Revisie. Recycling. We horen het steeds wanneer we praten over hoe we onze impact op de planeet moet verminderen. Voor haar PhD-onderzoek onderzocht Nina Boorsma hoe we bedrijven ertoe kunnen brengen duurzamere producten te maken. Ze ontdekte dat het proces vroeg moet beginnen.
Nieuwe troef ontdekt voor orgaanherstel: de kromming van de omgeving
Circulaire composieten - ontwerp is de ontbrekende schakel
Composietmaterialen hebben veel te bieden op het gebied van fijnafstemming van materiaaleigenschappen, optimalisering van functionaliteit en een lange levensduur. Ondanks deze voordelen laten ze nog veel te wensen over als het gaat om hergebruik en recycling. Jelle Joustra onderzocht voor zijn doctoraat strategieën voor het maken van composietmaterialen, die een circulaire economie ondersteunen, waarbij hij stelt dat ontwerp de ontbrekende schakel is.
Delftse ontwerpmethode laat kankerpatiënten door de bomen het bos weer zien
Voor kankerpatiënten is het moeilijk om een goed overzicht te houden over hun situatie. Ingeborg Griffioen, Delfts Industrieel ontwerper, ontwikkelde daarom de ontwerpmethode Metro Mapping voor patiënten en zorgverleners, om samen tot betere beslissingen te komen over de behandeling. Ontwerpwetenschappers van de TU Delft gaan Griffioens methode nu samen met medische professionals en onderzoekers van het Erasmus MC en LUMC en het ontwerpbureau Panton verder ontwikkelen en toepassen in Nederland, Denemarken en Spanje.
De grenzen van echoscopie verleggen
Natuurkundige David Maresca heeft een Chan Zuckerberg Initiative Dynamic Imaging-subsidie gekregen om een instrument voor de volgende generatie medische echoscopie te ontwikkelen. De huidige echoscopie, bij de meesten bekend als de eerste foto van een baby, kan onze anatomie en organen zichtbaar maken. Het nieuwe instrument zal veel verder kunnen inzoomen, tot op het niveau van de cellen in ons lichaam.
Delftse handprothesen naar oorlogsslachtoffers in Oekraïne
De vraag naar handprothesen in Oekraïne is sinds de oorlog sterk toegenomen. Delftse onderzoeker Gerwin Smit ontwierp een 3D-geprinte handprothese die betaalbaar en eenvoudig te produceren is voor landen waar te weinig budget voorhanden is. In India wordt deze handprothese reeds gebruikt. Het Indiase technologiebedrijf Vispala doneerde Smit’s 3D-geprinte handprothesen aan oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Met behulp van een donatie van het Amerikaanse IT-bedrijf Cisco konden 350 handprothesen in Kiev worden overhandigd.
Computer geeft mensen met depressieve klachten inzicht in hun denkpatronen
Onze gedachten zijn bepalend voor hoe we ons voelen en gedragen. Inzicht krijgen in bepaalde gedachtegangen is een belangrijk onderdeel bij de preventie en behandeling van depressie. Delftse onderzoeker Franziska Burger onderzocht hoe AI mensen met symptomen van depressie kan ondersteunen.
In Delft spreken medici en ingenieurs elkaars taal
Een poliklinisch centrum voor kankerpatiënten. Dat is niet het eerste wat je verwacht tegen te komen op de campus van de Technische Universiteit Delft. ‘Toch is het een slimme beslissing geweest om Delft als locatie te kiezen voor het Holland Protonen Therapie Centrum’, stelt medisch directeur prof.dr. Marco van Vulpen. De vestiging vlak naast het TU Delft Reactor Instituut biedt een mooie kans om clinici en ingenieurs nauw te laten samenwerken.
3-in-1 microscoop wijst onderzoekers de weg naar eiwitten
Delftse natuurkundigen hebben een 3-in-1 microscoop ontwikkeld waar een lichtbundel, elektronenbundel en ionenbundel samenwerken om precies de gewenste plakjes uit biologische preparaten te snijden. Deze zijn onmisbaar voor biomoleculair onderzoek naar nieuwe generaties medicijnen. De uitvinding is op 1 december in het tijdschrift eLife gepubliceerd.
ERC Starting Grant om microscopische bloedvaten in het hart en brein te bespioneren
De European Research Council (ERC) heeft een Starting Grant aan de Delftse natuurkundige Sebastian Weingärtner toegekend voor zijn onderzoek naar vernieuwende beeldvormingstechnieken om hart- en hersenziekten tegen te gaan.
Acht medische professoren ontvangen gelijktijdig dubbelbenoeming
Acht hoogleraren zijn vandaag gelijktijdig geïnaugureerd als ‘Medical Delta hoogleraar’ bij de Universiteit Leiden, het LUMC, de TU Delft, Erasmus Universiteit en/of het Erasmus MC. Met een aanstelling bij tenminste twee van deze vijf academische instellingen combineren zij technologie en gezondheidszorg in hun hoogleraarschap.
Gebruik sensoren om sportblessures te voorkomen
Alle sporters, van amateurjoggers tot topvoetballers, krijgen te maken met sportblessures. Wat als medische professionals zouden kunnen voorspellen, wanneer die blessures gaan optreden en de schadelijke activiteit zouden kunnen stoppen voordat de blessure ontstaat? Annemarijn Steijlen zet in haar promotieonderzoek een stap in die richting.
Bubble Games: kunnen we ontwerpen met het oog op empathie?
Bouwen aan een betere samenleving doe je niet in je eentje. Daarvoor moeten mensen hum krachten bundelen en problemen samen aanpakken. Dit is echter alleen mogelijk als er een basis van vertrouwen en begrip is. Een groep Nederlandse ontwerpers vroeg zich af of het mogelijk is om een dergelijke stevige basis te creëren in een steeds meer gepolariseerde wereld. Kunnen we ontwerpen met het oog op empathie?
ERC Synergy Grant om de vorming van eiwitcomplexen te ontrafelen
Een prestigieuze ERC Synergy Grant van 9,4 miljoen euro is toegekend aan een team van onderzoekers dat een nieuw mechanisme wil ophelderen om te kunnen begrijpen hoe eiwitcomplexen zich vormen.
Out of the Blue #26: Conversations on Design & AI
We have a fun one for you this time. Recently, our colleague Eric Gu hosted three Delft Design researchers in a conversation on design and AI. Alessandro Bozzon, Maria Luce Lupetti and Kars Alfrink talked about the needs and challenges of designing AI. About the role of the designer in its development and how the design practice itself can change through the relationship with AI.
Het uitdijende ontwerpuniversum
Met kunstmatige intelligentie worden statische producten dynamisch; ze veranderen terwijl ze worden gebruikt. Dit vereist ook nieuwe ontwerpmethoden. Het Europese netwerk en PhD-programma DCODE, gecoördineerd vanuit de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, verkent de toekomst van design in een wereld vol kunstmatige intelligentie.
Zijn oesters de parel aan de kroon voor rifherstel?
Een masterstudent van de TU Delft werkte mee aan een pilotproject voor het terugbrengen van oesters in de Noordzee door middel van grootschalig rifherstel.
Nieuwe methode van radioactief labelen voor persoonlijke kankerbehandeling
Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe methode gevonden om nanodeeltjes geladen met radioactieve zouten efficiënt te maken voor zowel medische beeldvorming als behandeling. Doordat het ontzettend eenvoudig is om deze nanodeeltjes samen te stellen, is de innovatie zeer geschikt voor klinisch onderzoek en behandelingen van kankerpatiënten.
Van flessenwater tot dokter
Volgens promovenda Mirjam Visser zeggen de meeste mensen dat ze duurzaam willen winkelen, maar kopen maar weinig consumenten daadwerkelijk de meest milieuvriendelijke optie als ze boodschappen doen. Voor haar afstudeeronderzoek wilde ze begrijpen waarom sommige consumenten wel groene opties kopen en anderen niet - en hoe ze mensen kan stimuleren om duurzamere keuzes te maken.
De vele invalshoeken van technologie en mensgericht ontwerpen
Van een vroege carrière in de experimentele psychologie tot hoogleraar Informational Ergonomics aan de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO) van de TU Delft, professor Huib de Ridder heeft geleerd dat er vele manieren zijn om naar dingen te kijken. Maar één punt is altijd centraal blijven staan: het begint allemaal bij de mens.
Ontwerpers helpen UX-inzichten een langer leven te geven
Zodra een ontwerper niet meer actief betrokken is bij het ontwikkelingsproces, worden UX-inzichten vaak verwaarloosd, waardoor de UX-kwaliteit van het product of de dienst afneemt. Dit fenomeen inspireerde Lilian Henze tot haar promotieonderzoek naar hoe ontwerpers dit kunnen voorkomen en het gebruik van UX-inzichten in het hele ontwikkelingsproces juist kunnen faciliteren.
Is iemand van de trap gevallen of geduwd? NFI en TU Delft werken aan model voor complexe valzaken
Is iemand van de trap gevallen of geduwd? Zaken waarin een overleden persoon onderaan de trap ligt, zijn complex. Om de opsporing te helpen, werkt het NFI samen met TU Delft aan een computermodel dat menselijke valpartijen kan simuleren.
Out of the Blue - International students of Delft Design – Yuka & Jack
A design researcher and a doctor sit together for a coffee in a hospital café. They discuss and draw on a napkin what a joined education programme for designers and medical students could look like. What if doctors understood design for healthcare, and designers the healthcare world?
Alfred Schouten benoemd tot hoogleraar System Identification for Human Motion Control
Alfred Schouten is benoemd tot hoogleraar System Identification for Human Motion Control bij de afdeling BioMechanical Engineering. Voor zijn onderzoek richt Alfred Schouten zich op de ontwikkeling van methoden en applicaties voor het vaststellen en begrijpen van neuromusculaire controle.
Je bent op pagina
1
Pagina
2
Pagina
3
Pagina
4
Pagina
5
Pagina
6
...
Home van TU Delft
Activeer hoog contrast
Home
Research
NeuroTech
Cardiotech
OncoTech
Integrated Technologies
News
Dekkerbeurs voor MRI-onderzoek Sebastian Weingärtner
Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties
Fitrim: Wheelchair power to the people
Self-experimentation for long-lasting physical activity promotion in cardiac rehabilitation
Healthy Start Conference - Improving the future for new generations
Rising Stars & Stories
Rising Stars
Stories of Science
Agenda
4TU.Health PhD competition
Fundamentals of OncoTech Symposium, 9 February 2023
Causal Inference & AI for Health-meeting
Collaborators
Education
Zoeken