Masterclass 3 december 2019

Satellietdata voor beter beleid

Masterclass met speeddate-lunch 

Satellieten kunnen steeds beter monitoren wat er op, boven en in ons aardoppervlak gebeurt. Voor IenW liggen er veel kansen om beleid te ontwikkelen, te evalueren en bij te stellen met behulp van satelliet data. Welke ervaringen zijn er tot nu en welke kansen liggen er voor IenW?

Twee experts uit de onderzoekswereld, Pieternel Levelt (Technische Universiteit Delft en KNMI) en Ramon Hanssen (Technische Universiteit Delft) gaan in hun lezingen in op onder andere luchtkwaliteit en bodembeweging.

Na de presentatie van de experts starten speeddatesessies met ervaringsdeskundigen op de thema’s slimme mobiliteit, fysieke infrastructuur/water, beleid en leefomgeving. De deskundigen zijn afkomstig van NLR, NSO, RWS en IenW. Uiteraard bestaat er ook de gelegenheid om na te praten met de sprekers.

Pieternel Levelt is als hoogleraar in het vakgebied satellietwaarnemingen aan de aardatmosfeer aan de Technische Universiteit Delft verbonden en als vakgroepmanager Research & Development Satelliet Waarnemingen bij het KNMI. De vakgroep bestudeert aan de hand van satellietmetingen luchtvervuiling, de ozonlaag, broeikasgassen, aerosolen, wolken, wind, zonnestraling, zee-ijs en andere verschijnselen  aan het aardoppervlak en in de atmosfeer. Levelt studeerde scheikunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde ook daar in de natuurkunde. Ze werkte als postdoc-onderzoeker atmosfeermodellering bij het KNMI en werd mede-initiator en principal investigator van de meetinstrumenten OMI (Ozon Monitoring Instrument) en TROPOMI (TROPOspheric Monitoring Instrument), satelliet instrumenten die dagelijks en tot op wijkniveau onder meer koolmonoxide, methaan, stikstofdioxide en ozon in kaart brengen. Het PI-schap van TROPOMI heeft Levelt inmiddels overgedragen, maar zij is zowel inhoudelijk, als ook als afdelingsmanager en voorzitter van de ESA Mission Advisory Group nog nauw betrokken. Recent heeft Levelt de gerenommeerde NASA/USGS (United States Geophysical Survey)  Pecora Award voor het Internationale OMI Science Team in ontvangst genomen, Levelt heeft verder verschillende internationale bestuurs- en adviesfuncties en is ook gast hoogleraar aan NUIST in Nanjing, de grootste meteorologische universiteit in China. Tijdens de masterclass zal Levelt ingaan op de rol die satellietdata kunnen spelen in het monitoren van emissies ten behoeve van beleid rond het klimaatverandering en luchtkwaliteit.

Ramon Hanssen is Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar aan de TU Delft, in het vakgebied van de geodesie en satelliet-aardobservatie. Hij werkt vooral aan radar remote sensing, geodesie en bodem- en infrastructuurbeweging. Hanssen studeerde ruimtevaarttechniek en geodesie aan dezelfde universiteit. Hij deed promotieonderzoek bij Stanford University en bij DLR, het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum, en promoveerde in 2001 cum laude bij de TU Delft. Hij is momenteel ook gasthoogleraar bij de universiteit van Wuhan in China en ontwikkelt binnen ESA een nieuwe satelliet missie: HydroTerra. Hanssen ontving verschillende onderzoeksbeurzen en prijzen voor zijn werk, waaronder de SBIR-prijs van het ministerie van Economische Zaken voor het oprichten van een spin-off bedrijf van de TU Delft voor radar remote sensing en monitoring van dijken en infrastructuur, nu bekend als SkyGeo. Tijdens de masterclass zal Hanssen vooral ingaan op de interpretatie van data voor bodembeweging en infrastructuur, waarmee monitoring tot op de millimeter mogelijk is. Ook zal hij ingaan op de zoekende rol van de overheid in het “downstream” ruimtevaartbeleid en de gevolgen hiervan voor universiteiten en industrie.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.

De sprekers worden ingeleid door Peter Díez, directeur International Affairs van IenW en Harm van de Wetering, directeur Nederlands Space Office. 

Tijdstip: 11.00 tot 12:30 uur presentatie van de experts. Vanaf 12:30 tot 13.30 lunch en speeddates.

Tijdens de speeddates wordt ingegaan op:

  • Slimme mobiliteit. Hoe satellieten kunnen helpen het weg, vaar, spoor en luchtverkeer veiliger en duurzamer te maken.
  • Infrastructuur, zoals wegen, spoor, hoofdwaterlopen, kunstwerken (waterveiligheid) en havens en hoe de koppeling met aardobservatie kan helpen bij slimmer beleid en onderhoud.
  • Leefomgeving en hoe met satelliet data waterkwaliteit en –kwantiteit, bodem, grondverzet, luchtkwaliteit, droogte en hittestress gemonitord kan worden.
  • IenW en de lopende en geplande satelliet data programma’s

Voor elk van deze groepen wordt toegelicht welke kansen ontstaan zijn. Satellieten worden immers preciezer en kunnen grotere gebieden vaker en sneller in kaart brengen. Door de combinatie van data is opschaling mogelijk. Hierdoor dalen de prijzen en staat ons niets meer in de weg om met satelliet data beter beleid te maken.

VERSLAG, PRESENTATIES, FOTO'S EN VIDEO