Over de opleiding

De bachelor opleiding Civiele Techniek is een brede veelzijdige studie, die je leert om praktische en complexe vraagstukken op te lossen. Omdat de opleiding zo breed is, kun je met een BSc diploma Civiele Techniek aan de TU Delft alle kanten op. Tijdens de studie wordt je flink uitgedaagd op het gebied van wiskunde en natuurkunde. Kenmerkend aan Civiele Techniek is dat je deze technische kennis leert toepassen op de infrastructuur en bouwwerken in onze leefomgeving. Je maakt de wereld om je heen beter, veiliger en duurzamer.  

Vergeleken met bijvoorbeeld de studies Bouwkunde of Civiele Techniek in Twente, ligt de nadruk bij Civiele Techniek in Delft op het technische aspect van grote constructies en innovaties. Wiskunde behoort tot je basis gereedschap. Naast wiskunde gebruik je ook veel natuurkunde en leer je over mechanica en dynamica. Deze kennis is onmisbaar bij het ontwerpen van bijvoorbeeld windmolens op zee, de hal van het centraal station in Rotterdam, een getijdencentrale in het Grevelingenmeer of het verkeersknooppunt Prins Clausplein in Den Haag.

Studielast

180 EC, 3 jaar

Indeling studieweek

 

Colleges
20 uur

Projecten en practica
8 uur

Zelfstudie
12 uur

Civiele Techniek aan de TU Delft

Een diploma Civiele Techniek aan de TU Delft geeft je zowel nationaal als internationaal een goede positie op de arbeidsmarkt. Binnen Europa staat Civiele Techniek aan de TU Delft bekend als de beste in zijn soort. Daarnaast is de opleiding ook wereldwijd toonaangevend en staat op de 2de positie op de wereldranglijst (QS World University Ranking). Als student word je opgeleid door professoren die baanbrekend onderzoek doen en voorop lopen met civiel technische innovaties. Zoals Jasper, die samen met zijn professoren een innovatieve manier van duinonderzoek bedacht. Bekijk zijn video!

Labs

Daarnaast staan tijdens je studie ook onze goed uitgeruste labs tot je beschikking. Hier worden bijvoorbeeld testen gedaan om de sterkte van nieuwe bouwmaterialen te meten, bestaande gevels van bijv. huizen uit Groningen te beproeven, of met sensoren de krachten te meten die op een groot stalen brugdek worden uitgeoefend. Een van de labs is ook het recycling lab, waar we onderzoeken hoe je beton of plastics op innovatieve manieren recycled. En in ons waterlab worden golven nagebootst in grote stroomgoten om bijvoorbeeld te onderzoeken hoe je de kust beter kunt beschermen.

Vakgebied

Civiele techniek is overal om je heen. De technische bouwwerken en infrastructuur binnen je eigen stad, het bouwen aan kustbescherming met de natuur aan de Nederlandse kust. Maar ook zorgen voor schoondrinkwater over de hele wereld en innovaties in bouwmaterialen, denk aan bijvoorbeeld beton zonder cement waardoor we de CO2 uitstoot flink kunnen verlagen. Of het ontwikkelen van duurzame constructies volgens een IKEA model, waarbij je bijvoorbeeld een complete parkeergarage kan afbouwen en opbouwen op een nieuwe locatie.

Omdat civiele techniek zo breed is, delen we het vakgebied op in 3 deelgebieden: Water, Bouw en Transport. Tijdens je bachelor maak je kennis met de technische uitdagingen binnen deze deelgebieden. Tijdens je master krijg je de kans om je verder te specialiseren in wat je leuk vindt.

Deelgebieden

Bouw

Gebouwen, bruggen en tunnels moeten veilig zijn. Kunnen ze extreme weersomstandigheden aan? Zijn de juiste materialen gebruikt? Is de draagconstructie sterk genoeg? Verzakt de omgeving niet? Als civiel ingenieur weet jij alles van de bouwtechniek en de bouwprocessen. Daarnaast denk je na over duurzame innovaties, kan er worden gewerkt met gerecycled materiaal, CO2 neutraal beton, of groene daken?

Water

Nederlandse civiel ingenieurs zijn wereldwijd dé experts op het gebied van water. Niet echt verwonderlijk, want een groot deel van Nederland is een deltagebied en ligt onder zeeniveau. In het deelgebied Water leer je hoe je deltagebieden zoals Nederland kunt beschermen tegen zeeën en rivieren - bijvoorbeeld met deltawerken. Daarnaast leer je over waterbeheer en waterkwaliteit.

Transport

De wereldbevolking is explosief gegroeid. Bereikbaarheid is een probleem geworden. Hoeveel kilometer file zou er wereldwijd elke dag staan? Als civiel ingenieur gespecialiseerd in transport bedenk je innovatieve, boven- en ondergrondse oplossingen voor wegverkeer en treinvervoer. Efficiëntie, doorstroming en capaciteit van bestaande vervoersnetten, maar ook nieuwe vervoersmethoden hebben daarbij jouw aandacht.

Ook de vakgebieden Geo-Engineering en Geoscience and Remote Sensing maken deel uit van de studie. Zo leer je welke processen er in de ondergrond spelen bij, bijvoorbeeld, de aanleg van een tunnel. En ontdek je hoe je satellietbeelden en sensoren kunt inzetten voor onderzoek naar o.a. de opwarming van de atmosfeer en kusterosie.

Bindend Studieadvies

De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.

Feiten en cijfers

Studentenpopulatie
Gemiddeld 350 eerstejaars
25% vrouw | 75% man

60% behaalt diploma binnen 4 jaar

88% vindt binnen 3 maanden een passende baan

2de in de QS World University Ranking
Ranking by subject: Civil and Structural Engineering

Studievereniging Het Gezelschap "Practische Studie"

Het Gezelschap "Practische Studie" (PS) is als studievereniging bezig met het organiseren van zowel studie aanvullende als studie ondersteunende activiteiten. Zo wordt er ieder jaar een internationale reis georganiseerd waarbij naast de nodige ontspanning ook mooie civiele projecten worden bezocht. Ook organiseert de vereniging jaarlijks de Civiele Bedrijvendagen, waar je bijvoorbeeld in contact kan komen met potentiele werkgevers. Daarnaast zijn er regelmatig lunchlezingen, gezellige borrels en nog veel meer. PS draagt ook zorg voor de kwaliteit van het onderwijs door onder andere vakken te evalueren met studenten, voor en na iedere periode. Daarvoor heeft PS speciale onderwijs commissies. Als student kun je bij eventuele klachten over het onderwijs altijd terecht bij de commissaris onderwijs van de vereniging.