Water

Nederlandse civiel ingenieurs zijn wereldwijd dé experts op het gebied van water. Niet echt verwonderlijk, want een groot deel van Nederland is een deltagebied en ligt onder zeeniveau. In het deelgebied Water leer je hoe je deltagebieden zoals Nederland kunt beschermen tegen zeeën en rivieren - bijvoorbeeld met deltawerken.
 

Unieke kennis

Waterbouwkundige kennis van civiel ingenieurs is van levensbelang voor veel gebieden en door het veranderende klimaat en de stijgende zeespiegel ook zeer actueel. Civiel ingenieurs zijn dan ook gewild in het buitenland vanwege hun kennis. Om New Orleans tegen het water te beschermen bijvoorbeeld. Een ander voorbeeld is de watervoorziening van een gebied, denk aan de irrigatie en drinkwatervoorziening in Afrika of de afvoer van water in Azië. Als Civiel ingenieur ben je zowel bezig met de levensbehoeften en gebruik van de omgeving door de inwoners, als met het in stand houden van de natuur.

Bouwen in en op water

Als civiel ingenieur adviseer je ook hoe we het beste kunnen omgaan met land en water. Zo zijn er plannen om rivieren te verbreden en om water een centrale plaats te geven in verschillende steden. Hier spelen verschillende aspecten een rol, denk hierbij aan de veiligheid van de omwonenden en gemeentes met beperkte middelen die samen tot een goede oplossing moeten komen met genoeg ruimte voor de natuur. Er zijn bijvoorbeeld  ook ideeën ontwikkeld met betrekking tot het bouwen van een drijvende stad in het IJmeer. In sommige plaatsen zijn zelfs al enkele huizen op het water gerealiseerd. En dat niet alleen: we zetten rivieren en kanalen in voor transport en zorgen met kanalen, sluizen, aquaducten en havens voor beter en sneller transport. Dit zijn goede voorbeelden van de veelzijdigheid van civiel ingenieurs.

 

Waterbeheer

Civiel ingenieurs houden zich ook bezig met waterbeheer. Hoe benutten we ons kostbare drinkwater optimaal? Hoe houden we droge voeten in de stad tijdens hevige neerslag? Hoe zorg je voor de juiste hoeveelheid water voor mens, natuur en landbouw? Dit zijn slechts enkele uitdagingen waarbij waterbeheer een hoofdrol speelt.
 

Ook in ontwikkelingslanden

Ook waterzuivering behoort tot het deelgebied. Als civiel ingenieur zorg je voor schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen, zowel in binnen- als buitenland. Vooral in ontwikkelingslanden zijn civiel ingenieurs hard nodig. Daar is zuiver water vaak niet zo vanzelfsprekend als hier en zijn passende systemen om water uit de grond te halen en te zuiveren letterlijk van levensbelang. Denk aan innovatieve manieren om arceen uit het drinkwater te filteren, waarbij je slim gebruik maakt van de middelen die lokaal voorhanden zijn. Daarnaast ontwerpen civiel inginieurs irrigatiesystemen om de juiste hoeveelheden water op de juiste plaats te krijgen.