Dreamteam: Solar Boat Team

Een boot bouwen die volledig vaart op zonne-energie; student Civiele Techniek Tom van Woudenberg (21 jaar) koos ervoor. Samen met een groep van 23 studenten onderbreekt hij een jaar lang zijn studie om er fulltime aan te werken. Doel: het WK lange afstanden winnen.

Wat is je rol in het team?

Tom is verantwoordelijk voor de rompstructuur van de Solar Boat. Om precies te zijn: voor het structureel ontwerp, oftewel de sterkte van de romp. Die moet zo licht mogelijk zijn, maar tegelijkertijd wel sterk genoeg voor alle krachten waaraan de boot straks komt bloot te staan. “Hoe dik de romp moest worden, de schotten binnenin die de krachten afleiden vanuit de draagvleugels naar de rest van de romp – dat heb ik ontworpen.”

Vanaf april, tijdens de test- en racefase, heeft Tom een nieuwe taak: hij onderzoekt de prestaties van de boot en programmeert een simulatie waarmee het team tot een optimaal wedstrijdplan kan komen. Want in juli doen ze mee aan het WK lange afstanden in Amsterdam en Friesland – en het doel is om als eerste te finishen.

Hoe kwam je terecht bij het Solar Boat-team?

“Het leek het me gaaf om in mijn derde jaar echt iets anders te doen dan Civiele Techniek. Toen ik een keer in de DreamHall kwam, zag ik de Solar Boat, een geweldig mooi ding: een boot die vaart met draagvleugels, volledig op zonne-energie – echt iets nieuws indrukwekkends. Je bouwt in één jaar een hele boot op, vanaf papier! Ik heb me meteen aangemeld. ” Naast de kennis van sterkteleer, die Tom meenam vanuit zijn studie, had hij ervaring met boten vanuit de roeivereniging waar hij lid is en in de materiaalcommissie zat. Het team had hem er graag bij.

Wat heb je aan je studie Civiele Techniek?

Tijdens de Bachelor vond ik constructiemechanica erg leuk, daar heb ik tijdens mijn Honours Programme ook extra onderzoek naar gedaan. Dat kwam goed van pas.” Maar hij leert nu juist ook heel anders naar dingen te kijken, met een bredere en hele praktische blik. “Bij Civiele Techniek geldt: als het niet sterk genoeg is, dan maak je het nog wat zwaarder. Maar hier is het juist belangrijker dat de boot licht blijft. Dan maak je de constructie maar wat zwakker.”

En de toekomst?

Na dit jaar gaat Tom eerst zijn Bachelor afronden, daarna op zoek naar een Master. “Tijdens dit dreamteam-jaar heb ik ontdekt dat ik de combinatie van materialen enerzijds en dynamica elektronica anderzijds heel gaaf vindt. Dat bestaat bij Civiel eigenlijk niet, maar ik ga op zoek naar een niche.”

Solar Boat Team

Tom van Woudenberg

Dreamteams

Wil jij verantwoordelijk zijn voor een wereldprimeur? Bij de TU Delft kun je naast je studie ook meedoen aan bijzondere studentenprojecten waarin studenten uit alle studierichtingen samenwerken. Deze Dreamteams werken bijvoorbeeld aan de snelste fiets ter wereld, de snelste zonnewagen of het hoogterecord voor zelfbouwraketten. Zij doen mee aan wereldwijde competities en zetten de TU Delft op de kaart met fantastische resultaten.

Meer informatie over de Dreamteams