Lisette Hellinga


"Ik vond het een leuke uitdaging om een zo goed mogelijk ontwerp te maken, dat met alle factoren rekening houdt!"

Tunnel ontwerpen onder Kanaal Gent-Terneuzen

Het onderwerp van mijn Bachelor-eindwerk was de Sluiskiltunnel in Terneuzen. Deze tunnel moet ervoor zorgen dat files voor de draaibrug bij Sluiskil (Terneuzen) over het Kanaal Gent-Terneuzen afnemen. Het kanaal is een belangrijke route voor scheepvaart.  De brug staat veel open voor dit scheepvaartverkeer en zorgt voor lange wachttijden bij het wegverkeer. Dit verkeer is daarnaast de afgelopen jaren na de opening van de Westerschelde tunnel toegenomen.

Samen met een medestudente heb ik een plan gemaakt om de files in dit noordelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen op te lossen. Voor de bewoners van Terneuzen zorgt de tunnel ook voor een vermindering van het sluipverkeer. Ik heb redelijk gedetailleerd een afzinktunnel ontworpen die een oplossing biedt voor deze congestieproblemen. Bij het ontwerpen van een afzinktunnel moet je met veel aspecten rekening houden. Zo moet de constructie van de tunnel sterk genoeg zijn en er moeten voldoende auto’s door heen kunnen rijden. Een andere opgave is het plannen van de bouw en het transporteren van de tunneldelen naar de juiste locatie. Deze verschillende aspecten maakten mijn eindwerk veelzijdig. Ik vond het een leuke uitdaging om een zo goed mogelijk ontwerp te maken, dat met alle factoren rekening houdt!

Hydraulic Engineering

Na de bachelor Civiele Techniek ben ik begonnen met mijn master Hydraulic Engineering, oftewel Waterbouwkunde. Deze master heb ik gekozen vanwege mijn interesse in waterbouwkundige constructies. Tijdens mijn Bachelor-eindwerk kwam ik er achter dat ik het ontwerpen van deze constructies erg leuk vind. Al snel hierna heb ik besloten mij verder te gaan specialiseren in dit onderwerp.

Praktijkgericht

Alweer vier jaar geleden ben ik begonnen met mijn bachelor Civiele Techniek. Wat mij destijds zo aantrok was dat het een brede studie is en daarnaast technisch maar toch praktijkgericht. Zo pak je hele concrete problemen aan, variërend van waterbouw tot transport en planning. Daarnaast sprak de werkgelegenheid in dit vakgebied mij aan, bijna alle afgestudeerden komen direct aan een baan. Met zo’n goed toekomstperspectief in een interessant vakgebied ben ik nog steeds erg blij met mijn keuze voor Civiele Techniek”.