Thomas Nijssen


Wat hield het masterproject precies in?

In het zuidelijkste puntje van Rusland, aan de zwarte zee, ligt de stad Sotsji. Een langgerekte kustplaats in een relatief rustig gebied met een subtropisch klimaat. Er is weinig aandacht voor dit mooie deel van de wereld en de economische situatie is slecht. De Russische overheid heeft besloten dit deel van het land een economische impuls te geven door de Olympische Winterspelen van 2014 hier te organiseren. Met de bouw van het Olympisch dorp zal de grootste en meest complexe bouwput ter wereld in Sotsji liggen. Grote delen van de aangewezen plek kennen hele slechte grondcondities met veel moerasland. Alle gebouwen worden op palen gebouwd en voor de wegen, parkeergelegenheden en alle andere bestemmingen is een flinke bodemversteviging nodig. Als stage opdracht ben ik naar Sotsji gegaan om deze grondverbetering te ontwerpen op basis van Russische grondgegevens.

Wat was je grootste uitdaging in het project?

De grootste uitdaging vormde het ontcijferen van alle Russische grondgegevens en het werken volgens de daar geldende gewoontes. 

Welke onderdelen van de studie Civiele Techniek kon je goed toepassen in het project?

Het allerbelangrijkst was de technische kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan. Deze had ik nodig om een goed ontwerp te maken, wat ik vervolgens naar de Russische opdrachtgever moest sturen. Ik heb daarbij nauw samengewerkt met een vertaler die alles in het Russisch vertaalde. Daarnaast heb ik veel aan het projectonderwijs gehad, de gelijkenissen in plan van aanpak met praktijkopdrachten is groot.

En welke onderdelen/ervaringen waren juist nieuw, die niet binnen de opleiding CT vallen?

Waar je tijdens de studie Civiele Techniek niet veel mee te maken krijgt, maar wat wel belangrijk is gebleken, is contractvorming en het aanbestedingsproces van projecten. Dit is gelukkig middels een stage en praktijkervaring goed op te vangen.