Activeer hoog contrast
Ga naar hoofdcontent
Home van TU Delft
Home
Onderwijs
Bachelor onderwijs
Master onderwijs
Na MSc
Open en Online onderwijs
Onderzoek
Onderzoeksthema's
TBM Labs
Stories of Science
Projecten
Publicaties
Actueel
Laatste nieuws
In de media
Agenda
Persinformatie
Onze faculteit
Afdelingen
Alumni
Hoogleraren
Werken bij TBM
Openingstijden
Contact en route
Zoeken
Home
Onderwijs
Menu openen
Bachelor onderwijs
Master onderwijs
Na MSc
Open en Online onderwijs
Onderzoek
Menu sluiten
Onderzoeksthema's
TBM Labs
Stories of Science
Projecten
Publicaties
Actueel
Menu openen
Laatste nieuws
In de media
Agenda
Persinformatie
Onze faculteit
Menu openen
Afdelingen
Alumni
Hoogleraren
Werken bij TBM
Openingstijden
Contact en route
twitter
linkedin
instagram
youtube
English
Sluit menu
Zoeken
Sluit zoek
Stories of Science
Onze onderzoekers werken elke dag aan slimme oplossingen voor wereldwijde uitdagingen, om de wereld te veranderen en impact te maken.
Ontdek hun verhalen
Of lees per thema
Uitgelicht verhaal
InDetail: Rolf van Wegberg over cybercriminaliteit
Je hebt cybercrime en âtraditioneleâ criminaliteit. Lang zagen wij het als twee verschillende dingen. Maar dat zijn het niet meer. Cybercriminaliteit wordt traditionele criminaliteit: Drugs koop je online, en oplichters zitten in je inbox. Hoe werkt dit en hoe gaan cybercriminelen te werk?
Kies op thema
Filters openen
Aerospace
Artificial Intelligence
Climate & Energy
Climate Action
Climate Engineering
Cybersecurity
Digital Society
Disasters
Energy Transition
Global Development
Health
Health & Care
Mobility
Open Science
Overige
Participatory systems
Resilient Cities & Mobility
Responsible Innovation
Safety & Security
Serious Gaming
Transport
Urbanisation & Mobility
Water
Zoek op onderwerp / onderzoeker
Menu openen
Zoeken
leestijd: 8 min
Ontwerpen voor duisternis
De dagen zijn kort in december en januari, maar dit betekent niet dat het vroeg donker wordt in Nederland. Op bewolkte avonden, zorgt lichtvervuiling ervoor dat de nachtelijke hemel van Delft helder oranje kleurt. Laten we gaan ontwerpen voor duisternis, stelt dr. Taylor Stone voor in zijn onderzoek.
leestijd: 9 min
Tweedeling in klimaatadaptatie voorkomen
De overheid verwacht steeds meer van de burger als het gaat om klimaatadaptatie, maar niet iedere burger of buurt is even goed in staat te voldoen aan die verwachting. Hoogleraar Ethics of Water Engineering Neelke Doorn onderzoekt hoe we kunnen voorkomen dat er een tweedeling komt tussen wijken.
leestijd: 4 min
De verantwoordelijkheidskloof bij zelfrijdende auto's
Wie is er verantwoordelijk wanneer zelfrijdende autoâs betrokken zijn bij ongevallen? Onlangs reed een zelfstandig rijdende Volvo een voetganger aan in Arizona, die de aanrijding niet overleefde. En in 2016 kwam de chauffeur van een zelfrijdende Tesla om het leven. Filippo Santoni de Sio van de TU Delft onderzoekt ethische vragen rond zelfrijdende autoâs.
leestijd: 8 min
Veerkrachtig watermanagement in India door adaptieve beleidsanalyse
Plattelandsdorpjes om grote steden in India zijn door ongecontroleerde groei in de afgelopen 10 jaar veranderd in peri-urbane gebieden. De oorspronkelijke waterinfrastructuur van de agrarische dorpen is hier niet op toegerust en dit levert spanningen op. Onderzoekers Leon Hermans en Sharlene Gomes doen met lokale belanghebbenden onderzoek naar hoe de toegang tot water in peri-urbane gebieden is veranderd en brengen kwetsbaarheden en kansen in kaart voor adaptief waterbeheer voor een duurzame ontwikkeling van de gebieden.
leestijd: 4 min
Meer grip op onvoorspelbare energietransitie met Gridmaster
Welke investeringen in de energie-infrastructuur zijn er nodig voor een succesvolle energie-transitie van de Rotterdamse haven? Een groep van netbeheerders, overheden, havenbedrijven en onderzoeksorganisaties zijn samen het project Gridmaster Haven Industrieel Cluster (HIC) gestart. âGridmaster is een multi-model, waarmee je robuuste investeringen, spijtminimalisatie en perspectief kunt verkennen. Het ondersteunt partijen bij hun beslissingen, zodat de energietransitie zo goed, zinnig, nuttig en acceptabel mogelijk kan plaatsvinden,â zegt Igor Nikolic, onderzoeker aan de TU Delft.
leestijd: 4 min
Analyse van brandweeroproepen op oudejaarsavond op basis van open-sourcedata
In Nederland is momenteel een levendig maatschappelijk debat gaande over de vraag of consumentenvuurwerk verboden moet worden. Dit debat vindt plaats naar aanleiding van steeds meer geweld tegen hulpverleners, jaarlijks toenemende brandstichtingen en schade aan zowel openbare als particuliere bezittingen. Onderzoekers Mikhail Sirenko, Trivik Verma en Igor Nikolic analyseerden brandweeroproepen om zo het debat met feiten en cijfers ondersteunen.
leestijd: 5 min
Sociaal contact bevorderen met behulp van onlinegames
In onze huidige samenleving zijn er groepen mensen die haast niet meedraaien in de maatschappij. Ze bewegen zich vooral binnen hun eigen gemeenschap en komen in de openbare ruimte maar zelden in contact met andere mensen. Dit zie je vaak in grotere steden. Om de sociale weerbaarheid van deze mensen te vergroten, willen de gemeenten Rotterdam en Den Haag deze uitdaging op een positieve manier aanpakken, met behulp van serious games. Met het onderzoeksproject Secrets of the South richt TBM-promovendus Xavier Fonseca zich op het creĂ«ren van waardevolle sociale interactie door middel van onlinegames voor meerdere spelers. âDeze groepen mensen moeten zich thuis voelen, daar wil ik aan bijdragen.â
leestijd: 5 min
Een stad inrichten met botsende waarden? Het kan!
Toenemende verstedelijking zorgt voor flinke uitdagingen in de ruimtelijke planning. Zeker omdat iedereen wat anders belangrijk vindt bij het inrichten van de openbare ruimte. Student en best graduate 2021 van de faculteit TBM, Rico Herzorg bracht voor zân masterscriptie  waardeconflicten binnen een stad in kaart en ontwikkelde een model om met die conflicten om te gaan. Dit model moet besluitnemers helpen om betere inrichtingsbeslissingen te maken.
leestijd: 6 min
Proactief aan de slag voor veilige gasnetwerken in Nederland
Nederlandse gasnetbeheerders krijgen steeds vaker te maken met factoren die de veiligheid van het gasnetwerk beĂŻnvloeden, zoals verschillende kwaliteiten gas die niet zomaar gemengd kunnen worden, buizen die vervangen moeten worden, nieuwe technologieĂ«n en wijzigingen in taken en bevoegdheden van betrokken partijen. Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle elektriciteit- en gasnetbeheerders wil hier proactief op kunnen reageren. De TU Delft werkt daarom al sinds 2014 samen met Netbeheer Nederland en andere stakeholders om kennis uit te wisselen en vraagstukken in kaart te brengen. TBM onderzoekers Genserik Reniers en Rolf KĂŒnneke werken respectievelijk aan veiligheids- en reguleringsmodellen om de veiligheid van gasdistributienetwerken te waarborgen onder veranderende institutionele en technologische omstandigheden.
leestijd: 5 min
Veilige datamarktplaatsen voor innovatie
Data-gedreven business modellen zijn een belangrijke motor van onze digitaliserende samenleving. Voor data-gedreven innovaties is het van belang dat ook bedrijven data delen. Bijvoorbeeld met concurrenten om inzicht te krijgen in veranderend klantgedrag, of met partners om goederen slimmer te kunnen leveren. Er bestaan al verschillende open data marktplaatsen, maar die komen niet echt goed van de grond en blijven vaak in de pilot fase hangen. Met het project SafeDEED wil TU Delft met een consortium van Europese bedrijven en universiteiten technologieën ontwikkelen die ervoor zorgen dat dergelijke marktplaatsen uit een impasse komen. Mark de Reuver en Tobias Fiebig leiden het driejarige project vanuit de faculteit TBM.
leestijd: 4 min
Hoe waarborg je publieke waarden in crowd-based innovations?
In de huidige maatschappij nemen burgers steeds vaker een nieuwe rol in ten opzichte van de overheid en het bedrijfsleven in het leveren van producten en diensten zoals energie en transport. Denk aan burgerinitiatieven zoals buren die gezamenlijk windturbines aanschaffen, woningruil via Airbnb en vervoer middels Ăber. De bestaande publieke structuren worden door dit soort initiatieven uitgedaagd en dat levert spanning op tussen de publieke sector en dit soort initiatieven. Want wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe zorg je dat publieke waarden als gelijkheid, rechtvaardigheid en privacy worden gewaarborgd in deze initiatieven die niet gereguleerd zijn? âDit soort vragen staan centraal in het NWO-MVI project âGoverning crowd-based innovation (CBI)ââgeeft projectleider Eefje Cuppen aan. âOnderzoek naar dit soort initiatieven vanuit economisch en innovatie perspectief is al eerder gedaan, maar deze invalshoek is uniek.â
leestijd: 4 min
Hoe games met klassieke muziek mogelijk bijdragen aan een tolerante samenleving
Openheid en tolerantie zijn belangrijke publieke waarden in onze democratische maatschappij. De bereidheid om actief naar elkaar te luisteren staat aan de basis van een inclusieve en duurzame maatschappij. Maar of we allemaal zulke goede luisteraars zijn valt te betwijfelen; we blijken onze vaardigheden om echt goed naar iemand anders te luisteren en daarmee te begrijpen vaak te overschatten.
Pagina
1
Je bent op pagina
2
Pagina
3
Pagina
4
Home van TU Delft
Activeer hoog contrast
Home
Onderwijs
Bachelor onderwijs
Master onderwijs
Na MSc
Open en Online onderwijs
Onderzoek
Onderzoeksthema's
TBM Labs
Stories of Science
Projecten
Publicaties
Actueel
Laatste nieuws
In de media
Agenda
Persinformatie
Onze faculteit
Afdelingen
Alumni
Hoogleraren
Werken bij TBM
Openingstijden
Contact en route
Zoeken