Laatste nieuws

198 resultaten

02 november 2021

Marileen Dogterom gekozen tot KNAW-president

Marileen Dogterom gekozen tot KNAW-president

Wij feliciteren professor Marileen Dogterom van harte met haar benoeming per 1 juni 2022 tot president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), het forum, de stem en het geweten van de wetenschap in Nederland.

29 oktober 2021

TU Delft presenteert acht Best Graduates 2021

TU Delft presenteert acht Best Graduates 2021

Vandaag, 29 oktober, maakt het Universiteitsfonds Delft de acht Best Graduates 2021 van de TU Delft bekend. Elk jaar selecteren de acht faculteiten van de TU Delft hun beste afstudeerder. Op 11 november, tijdens de TU Delft Best Graduate Award Ceremony, zullen de ingenieurs ieder hun persoonlijke verhaal vertellen achter hun innovatief onderzoek en presenteren ze de resultaten van hun afstudeerscriptie. Kom je ook?

27 oktober 2021

Kunstleer uit afvalwaterstromen

Kunstleer uit afvalwaterstromen

Leer is een sterk product, maar staat ter discussie omdat het gemaakt is van dierenhuiden en het productieproces belastend is voor het milieu. Het studententeam WaterSkins van de TU Delft komt met een zeer duurzaam alternatief: kunstleer uit afvalwaterstromen.

25 oktober 2021

TU Delft spin-off MILabs overgenomen door Rigaku Corporation

TU Delft spin-off MILabs overgenomen door Rigaku Corporation

MILabs, een TU Delft spin-off die baanbrekende medische beeldapparatuur ontwikkelt, is overgenomen door het Japanse technologiebedrijf Rigaku Corporation. MILabs, opgericht in 2006, levert optische beeldvormende apparatuur en gespecialiseerde scanners voor biomedisch onderzoek. MILabs heeft een uniek systeem ontwikkeld dat hoogwaardige beeldvorming van de nucleaire geneeskunde mogelijk maakt. De scanners van het bedrijf worden vooral in oncologisch onderzoek gebruikt, maar zijn ook geschikt voor hart- en hersenonderzoek. De innovatieve techniek draagt ​​bij aan de zoektocht naar nieuwe therapieën en nieuwe inzichten in onderzoekslaboratoria over de hele wereld.

22 oktober 2021

Mechanisme achter het ontstaan van virusvarianten ontrafeld

Mechanisme achter het ontstaan van virusvarianten ontrafeld

Een internationaal consortium, onder leiding van de TU Delft en de University of North Carolina, is er voor het eerst in geslaagd de moleculaire oorsprong van recombinatie in virussen te bekijken en doorgronden. Door haperingen tijdens het replicatieproces van virussen vindt recombinatie plaats: de uitwisseling van stukjes RNA.

15 oktober 2021

Cooling radio waves to their quantum ground state

Cooling radio waves to their quantum ground state

Researchers at Delft University of Technology (TU Delft) have found a new way to cool radio waves all the way down to their quantum ground state. To do so, they used circuits that employ an analog of the so-called laser cooling technique that is frequently used to cool atomic samples. The device used a recently developed technique the researchers call ‘photon pressure coupling’, which is predicted to be of use in detecting ultra-weak magnetic resonance (MRI) signals or for quantum sensing applications that can help the search for dark matter. The results have been published in Science Advances.

08 oktober 2021

Onderzoekers ontrafelen het moleculaire replicatieproces van covid-19

Onderzoekers ontrafelen het moleculaire replicatieproces van covid-19

Is er een manier om SARS-CoV-2 te stoppen? Een internationaal consortium, geleid door biofysicus David Dulin van de VU Amsterdam en in samenwerking met Martin Depken van de TU Delft, heeft onderzocht hoe het replicatieproces van het genetisch materiaal van dit virus op moleculair niveau beïnvloed kan worden.

07 oktober 2021

TU Delft-onderzoekers teleporteren quantuminformatie van licht naar micro-mechanische beweging

TU Delft-onderzoekers teleporteren quantuminformatie van licht naar micro-mechanische beweging

Quantumtechnologie is gebaseerd op qubits (quantum bits) die meestal bestaan uit afzonderlijke elektronen, fotonen of atomen. Een groep TU Delft onderzoekers is er nu in geslaagd om een quantumtoestand te teleporteren van een enkel foton naar een optomechanisch systeem, dat uit miljarden atomen bestaat. Hun baanbrekende onderzoek, in Nature Photonics gepubliceerd, maakt toepassingen mogelijk zoals repeater knooppunten voor het quantum internet. Daarnaast maakt het nieuwe manieren mogelijk om de fundamenten van de quantummechanica te onderzoeken.

05 oktober 2021

Rubiconbeurs voor TNW-onderzoeker

Maurice Krielaart (ImPhys) heeft van NWO een felbegeerde Rubicon-beurs gekregen.

01 oktober 2021

Can quantum and gravity get along?

Can quantum and gravity get along?

A proposal for testing general relativity using superconducting mechanical quantum devices.

Blijf op de hoogte


Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.