Archief

50894 resultaten

02 juni 2021

Shining light on two-dimensional magnets

28 mei 2021

Onderzoekers vangen gesprek tussen twee atomen op

Hoe materialen zich gedragen hangt af van de wisselwerking van talloze atomen. Je zou dit kunnen zien als een gigantisch groepsgesprek waarbij de atomen voortdurend quantuminformatie uitwisselen. Onderzoekers van de TU Delft, in samenwerking met de RWTH Aachen Universiteit en het Research Center Jülich, zijn er nu in geslaagd een gesprek tussen twee atomen te onderscheppen. Op 28 mei presenteren zij hun bevindingen in Science.

27 mei 2021

Onderzoekers maken 3D-beeld met lichtmicroscoop

Het is Delftse onderzoekers voor het eerst gelukt om met licht een driedimensionaal beeld te maken van een cellulair onderdeel. Het gaat om het zogeheten ‘kernporiecomplex’ (nuclear pore complex), tunneltjes die het verkeer van en naar de celkern faciliteren. Het in 3D bestuderen van celonderdelen kan onder meer helpen bij het achterhalen van de oorzaak van verschillende ziekten. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in Nature Communications.

27 mei 2021

Een nieuw instrument om de hersenen te begrijpen

Hoe werken onze hersenen? Een internationaal team van onderzoekers, waaronder hoofdauteur Daan Brinks van de TU Delft, heeft een volgende stap gezet in de beantwoording van die vraag. Ze hebben een nieuw instrument ontwikkeld waarmee ze elektrische signalen in de hersenen kunnen afbeelden met een nooit eerder vertoonde combinatie van precisie, resolutie, gevoeligheid en diepte.

17 mei 2021

Nieuw onderzoek laat zien: Antoni van Leeuwenhoek zette concurrenten op dwaalspoor

Een microscoop die Antoni van Leeuwenhoek gebruikte voor baanbrekend onderzoek bevat een verrassend gewone lens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Rijksmuseum Boerhaave en de TU Delft. Het resultaat is opmerkelijk, omdat Van Leeuwenhoek (1632-1723) andere onderzoekers wijsmaakte dat zijn instrumenten uitzonderlijk waren. Daardoor is er meer dan driehonderd jaar gespeculeerd over zijn lenzenmaakmethode. De resultaten van het onderzoek zijn op 14 mei gepubliceerd in Science Advances.

10 mei 2021

Physicast – Roel Smit – visie op de uitdagingen in het hoger onderwijs

De eerste aflevering van de Physicast staat online: de podcast voor en door allen die iets te maken met de wereld van Technische Natuurkunde. Luister het ontspannen tijdens je wandeling of op de bank! In deze aflevering gaat Annelot in gesprek met Roel Smit

06 mei 2021

Onderzoekers ontdekken hoe het pantser van een cel zowel flexibel als sterk kan zijn

Middeleeuwse ridders hadden ofwel een dik, log harnas, of ze konden een minder beschermend harnas dragen en flexibel zijn in de strijd - ze konden niet allebei hebben. Maar cellen kunnen dat wel. Onderzoekers van de TU Delft, de Universiteit van Leeds, het Institut Fresnel in Marseille en het Institut Curie in Parijs ontdekten dat eiwitten die 'septines' worden genoemd het kwetsbare membraan van een cel versterken, terwijl ze toch flexibel genoeg zijn om de cel in staat te stellen van vorm te veranderen.

30 april 2021

Onderzoekers maken levend materiaal op basis van algen

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de TU Delft heeft 3D-printing gebruikt om van algen een nieuw, levend en milieuvriendelijk materiaal te maken met veel mogelijke toepassingen.

28 april 2021

NWO kent 10 miljoen euro toe voor oplossen van cybersecurity vraagstukken

26 april 2021

Koninklijke Onderscheidingen voor drie hoogleraren TU Delft

De Delftse hoogleraren Pieternel Levelt, Jack Pronk en Kees Vuik hebben dit jaar een Koninklijke Onderscheiding ontvangen.