Zero Emission Biotechnology Industrial Microbiology

Wij zetten CO2 om naar ethanol, en dan naar waardevolle producten

Hoe Djordje Bajić aan duurzame biotech werkt

Computermodellen van de stofwisseling zijn momenteel een van de beste tools bij het voorspellen van individuele eigenschappen van micro-organismen. Denk hierbij aan groeisnelheid, opbrengst, opbrengstefficiëntie en de grondstoffen die het micro-organisme zal omzetten. In mijn onderzoek combineer ik het modelleren van de stofwisseling met evolutionaire theorie. Hiermee wil ik deze modellen uitbreiden naar gemeenschappen van micro-organismen, met als doel te begrijpen hoe deze zich vormen en hoe ze potentieel nuttige eigenschappen ontwikkelen. 

Ik wil evolutie verbinden met ecologie – hoe vormen microbiële gemeenschappen zich en hoe beïnvloedt de gemeenschapscontext de evolutie?

Djordje Bajić

Mijn groep richt zich binnen het Zero Emission Biotechnology onderzoeksprogramma in eerste instantie op het begrijpen van de stofwisseling van de microbiële gemeenschappen van mijn collega Ludovic Jourdin. Deze gemeenschappen zetten met uitsluitend groene elektriciteit CO2 om in bruikbare eindproducten. We streven ernaar een computermodel te ontwikkelen dat voorspelt welke tussenproducten in deze gemeenschap van micro-organismen worden uitgewisseld. Op basis hiervan willen we processtrategieën ontwikkelen voor de omzetting naar ethanol en diverse andere eindproducten. Dit kan ons veel dure en tijdrovende experimenten besparen.