Opening onderwijsgebouw Pulse

Nieuws - 23 augustus 2018 - Webredactie Communication

Vanwege het jaarlijks groeiende aantal studenten in combinatie met de toenemende behoefte aan ruimtes voor eigentijdse vormen van onderwijs heeft de TU Delft in het hart van de campus het nieuwe onderwijsgebouw Pulse ontwikkeld. Tien onderwijszalen en drie ruimtes met een informele sfeer en bijzondere kenmerken zijn beschikbaar voor studenten en docenten van alle faculteiten. Op donderdag 30 augustus wordt het gebouw feestelijk geopend.

Activerend onderwijs

Wie door de zalen loopt, ziet dat het geen klassieke collegezalen zijn, maar instructiezalen voor activerend onderwijs. In elk van de tien zalen staan de stoelen in groepjes rond een tafel (of kunnen makkelijk gedraaid worden), zodat de studenten samen kunnen werken aan opdrachten. Bijna alle wanden kunnen als een whiteboard beschreven worden en er hangen veel LCD-schermen zodat de groepjes informatie kunnen delen. Eén van de zalen is nog net wat experimenteler: de zogenaamde Technology Room. Bij elke tafel hangen een beweegbare camera en twee schermen. Zo kunnen de studenten samenwerken met collega’s elders, bijvoorbeeld bij de ‘joint degrees’ opleidingen die de TU Delft samen met andere universiteiten aanbiedt.

Informeler

Naast een foodmarket in de hal, bieden twee ruimtes een meer informele omgeving om elkaar te ontmoeten. Square is een grote open ruimte die met een speelse variant op de ‘Spaanse trappen’ uitnodigt tot bijvoorbeeld discussiebijeenkomsten of inspirerende lezingen. De Break Out heeft juist een heel besloten sfeer, waar studenten (of docenten) zich in kleinere groepjes kunnen terugtrekken en zich afschermen van de omgeving. Overal in de gangen zijn plekken voor zelfstudie, alleen of in groepen. Door het interfacultaire karakter worden ontmoetingen van docenten en studenten van verschillende disciplines gestimuleerd. In totaal biedt het gebouw 1020 onderwijsplekken en 275 studiewerkplekken.

Innovatie

Pulse grenst aan het Teaching Lab dat de TU Delft vorig jaar opende en waar docenten kunnen experimenteren en werken aan onderwijsinnovatie. Vaak gaat dat om het ontwikkelen van activerend onderwijs, waarin studenten niet alleen luisteren in de collegezaal, maar juist actiever aan de slag moeten. Daardoor nemen ze de leerstof makkelijker en duurzamer op. Innovaties die in het Teaching Lab zijn ontwikkeld kunnen in Pulse in de praktijk worden gebracht.

Ontwerp

Het ontwerp van Pulse kwam tot stand in nauwe samenwerking met studenten én docenten zodat het optimaal aansluit op hun behoefte. Daarbij werd gesproken over de indeling en faciliteiten van de onderwijszalen, de wensen voor horeca en de sfeer en beleving van het studielandschap in het gebouw.

Energieneutraal

Pulse is het eerste energieneutrale gebouw op de campus van de TU Delft.  Bijzonder is de toepassing van gelijkspanning, waardoor gebruikers van elektrische energie direct aangesloten zijn op de 490 zonnepanelen (750 m2) op het dak van het gebouw. Klimaatvloeren en -plafonds zorgen in combinatie met warmtekoudeopslag in de bodem en CO2-gestuurde ventilatie voor het juiste klimaat. Het gelijkstroomnet in Pulse is ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems, Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI).