Onderzoeknieuws

1126 resultaten

18 mei 2022

Koningin Máxima en Eurocommissaris Mariya Gabriel bezoeken Delftse wetenschappers en innovaties

12 mei 2022

Designing the perfect piece of chocolate

Is it possible to design edible materials that optimize an eating experience and enjoyment? Physicists and food researchers show that indeed it is.

12 mei 2022

Zwaartekracht financiering voor onderzoek naar levende cellen en herseninteracties

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kent een Zwaartekracht-subsidie van 142,7 miljoen euro toe aan zeven topconsortia. Van faculteit 3mE zijn onderzoekers Frans van der Helm en Carlas Smith mede-aanvragers.

11 mei 2022

Grants awarded within NWO-KIC call for ‘Wind and solar energy innovations’

Binnen de KIC-call ‘Innovaties voor wind- en zonne-energie’ zijn vier onderzoeksprojecten gehonoreerd, waarvan twee geleid worden door onderzoekers van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.

10 mei 2022

Kamel Hooman benoemd tot hoogleraar Heat Transformation Technology

Kamel Hooman is per 1 april 2022 benoemd tot hoogleraar Heat Transformation Technology bij de afdeling Process & Energy van de faculteit 3mE. Hooman heeft een brede expertise op het gebied van fluid mechanics en heat transfer.

03 mei 2022

Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties

Om te begrijpen hoe de hersenen werken, moeten we begrijpen hoe elk onderdeel, van neuron tot hersengebied, in wisselwerking staat met de rest van de hersenen en met de buitenwereld. Dankzij een subsidie van 21,9 miljoen euro vanuit het programma Zwaartekracht, van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, kan een landelijk consortium hier nu nader onderzoek naar doen.

29 april 2022

Koninklijke Onderscheidingen voor Kornelis Blok en Paulien Herder

29 april 2022

Professor Kornelis Blok receives Royal Honours

Kornelis Blok, Chair of the TU Delft Energy Initiative (DEI), and Professor of Energy Systems Analysis at the Faculty of Technology, Management and Policy (TPM) was made a Knight of the Order of the Netherlands Lion.

28 april 2022

Ontdekking van de onmogelijk geachte supergeleider in één richting

Associate Professor Mazhar Ali en zijn onderzoeksgroep aan de TU Delft hebben eenrichtingssupergeleiding zonder magnetische velden ontdekt, iets wat sinds de ontdekking in 1911 voor onmogelijk werd gehouden.

26 april 2022

Energy Challenge Event

Op 9 juni staat het Bouwcampus-terrein van de TU Delft in het teken van de energietransitie. Tijdens dit grote event voor de hele TU Delft community laten studenten hun ideeën voor de toekomst van de energietransitie zien.

26 april 2022

Koninklijke onderscheiding voor Jaap Harlaar en Maarten van der Elst

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen ontvingen hoogleraren Jaap Harlaar en Maarten van der Elst een koninklijke onderscheiding.

19 april 2022

Bacteriën afluisteren met drumvel van grafeen

Een team onderzoekers van de TU Delft, onder leiding van dr. Farbod Alijani, heeft het minimale geluid van een enkele bacterie opgevangen met behulp van grafeen. Hun onderzoek is nu gepubliceerd in Nature Nanotechnology.

14 april 2022

“Professor, mag ik uw handtekening?”

Leerlingen uit groep 8 van basisschool Het Mozaïek in Delft vielen van de ene in de andere verbazing tijdens de gastles van hoogleraar Jan-Willem van Wingerden tijdens “Meet the Professor”. Dit jaar bezochten 33 Delftse hoogleraren diverse basisscholen in Delft om ze kennis te laten maken met wetenschap.

14 april 2022

Daar aan de Amsterdamse Grachten

Het is een mooi gezicht, de grachten en kades in historische steden zoals Amsterdam, Utrecht en Delft. De constructies van die kades zijn soms al 300 jaar geleden gebouwd, vaak op houten palen.

12 april 2022

Meiden uit 3-4 VWO maken kennis met Werktuigbouwkunde

Hoe werken een handprothese en operatietool? Welke duurzame oplossingen zijn er te bedenken voor zwerfafval op het strand? En aan wat voor technische innovaties kun je als studententeam werken? Tijdens Girls’Day 2022 maakten 40 meisjes uit 3 en 4 VWO kennis met de wereld van Werktuigbouwkunde.

/* */