Onderzoeknieuws

1020 resultaten

21 juni 2021

Techniek in honkbaltenue voorkomt blessures

Bart van Trigt ontwikkelde samen met een team van wetenschappers en Scientific Entrepreneur Erik van der Graaff, een blessuremodel voor het verminderen van blessures; de Pitch Perfect. Van Trigt ontving het fonds ‘Implementeren met impact’ van ZonMw waarmee hij het blessuremodel nu kan gaan implementeren bij de Nederlandse spelers.

18 juni 2021

Eco-Runner Team Delft wint waterstof efficiëntie race

Het Eco-Runner team van de TU Delft nam het vrijdagmiddag 11 juni op tegen HAN Hydromotive en Green Team Twente, tijdens hun eigen georganiseerde competitie: The Hydrogen Efficiency Challenge. Op circuit park Berghem streden de drie Nederlandse studententeams tegen elkaar om met hun lichte, aerodynamische auto de meest zuinige rit af te leggen.

17 juni 2021

Werktuigbouwkunde is een hele bewuste keuze van vrouwen

In juni 1921, precies een eeuw geleden, studeerde Stanny Koopman als eerste vrouw af bij de opleiding werktuigbouwkunde. Het zou nog bijna 40 jaar duren voor Diny Lammens in 1959 als tweede vrouw haar graad behaalde. Tegenwoordig studeren er jaarlijks tientallen vrouwen af bij de masteropleiding Mechanical Engineering, al zouden dat er nog best meer mogen worden.

17 juni 2021

Brede steun voor ambitieus klimaatbeleid als aan vier voorwaarden is voldaan

Onderzoekers stelden ruim 10.000 Nederlanders in staat de overheid te adviseren over klimaatbeleid. Het eindrapport is nu online.

15 juni 2021

Toekenningen voor Delfts onderzoek naar energietransitie

De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De overgang naar duurzame energie is complex en vraagt op meerdere niveaus om verandering. Drie Delftse onderzoeksgroepen gaan met een toekenning van NWO onderzoek doen naar systeemintegratie binnen de energietransitie.

07 juni 2021

World Ocean Day: Autonoom robotsysteem raapt afval van oceaanbodem

De TU Delft werkt met zeven andere partijen aan een autonoom systeem voor het schoonmaken van de oceaanbodem. Dit systeem bestaat uit een basisvoertuig met twee onderwaterrobots en een observatierobot, die samen afval van de zeebodem gaan verwijderen. Met het realiseren van het cruciale grijper-onderdeel is dit SeaClear-systeem nu bijna klaar voor de eerste praktijktesten.

03 juni 2021

Materiaalkundigen slaan handen ineen in strijd tegen corrosie

Nieuwe manieren vinden om metaaloppervlakken te beschermen tegen corrosie. Dit is het doel van corrosie-onderzoekers Peyman Taheri, Yaiza Gonzalez-Garcia en professor Arjan Mol van de Afdeling Materials Science and Engineering. Samen met 11 partners uit 7 verschillende landen bundelen zij hun krachten om de ontwikkeling en productie van corrosie werende coating technologieën te verduurzamen en te versnellen.

01 juni 2021

Een blik op een toegankelijke en inclusieve 3mE-bacheloromgeving

Elke student moet zich binnen de opleiding op zijn of haar plek voelen en uitgedaagd en vrij voelen om talenten te ontplooien. Om zicht te krijgen op mogelijke, onbewuste maar ongewenste, in- en uitsluitingsdynamiek is een onderzoek gestart.

31 mei 2021

Onderwaterrobot heeft geen hulp nodig op de oceaanbodem

Robots kunnen onder water klussen uitvoeren die te complex of te gevaarlijk zijn voor mensen. Maar dan moeten ze het wel op eigen houtje kunnen rooien, want niemand kan hen helpen in de diepte. Het REMARO project werkt aan de besturing ervan en traint promovendi in het programmeerwerk.

21 mei 2021

Pandemic & Disaster Preparedness Center geopend

Het Pandemic & Disaster Preparedness Center (PDPC) is op 21 mei officieel geopend in het Erasmus MC. Onderzoekers van het PDPC onderzoeken toekomstige virusuitbraken en rampen om beter voorbereid te zijn op deze calamiteiten.

Cooperation PBL

TU Delft and Volvo collaborating on Prognostics for new generation of trucks

Now it is time for trucks to join the transition to zero emission, and uptime is key to make this a success. In a new research project with the Volvo Group, Riccardo Ferrari of the Delft Centre for Systems and Control is looking to improve service life through predictive analytics.

18 mei 2021

‘Cohesion researchers’ unravel the mystery of hydrogen effects on materials

Steel pipelines can become brittle due to hydrogen and can therefore break. Fascinated by this urgent problem, Carey Walters (MTT), Othon Moultos (P&E) and Poulumi Dey (MSE) joined forces and turned to the cohesion programme to work on this together.

17 mei 2021

TU Delft ontwikkelt kostenrichtlijnen voor CO2-opslag

Het afvangen en opslaan van CO2 is een van de vele technologieën die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan. De technologie is beschikbaar en wordt al in diverse projecten toegepast, maar nog niet op wereldwijde schaal toegepast. Het gebrek aan kennis over de kosten van CO2-afvang en -opslag (CCS) kan ertoe leiden dat investeerders zich terugtrekken. Een wereldwijd consortium van twaalf onderzoekers op het gebied van CCS, onder leiding van Andrea Ramirez van de TU Delft, heeft samengewerkt aan een uitgebreide whitepaper. Het whitepaper helpt te begrijpen hoe de kosten van projecten voor CO2-afvang en -opslag correct kunnen worden geraamd.

14 mei 2021

Onderzoekers Delft en Eindhoven pleiten in Science voor meer ventilatie in strijd tegen corona

Een internationale groep van 39 wetenschappers roept in een artikel in Science op om nog meer in te zetten op ventilatie in de strijd tegen corona. Ze willen hun pleidooi echter veel breder trekken dan de huidige pandemie. Philomena Bluyssen van TU Delft en Marcel Loomans van TU Eindhoven zijn twee van de auteurs. Het artikel verschijnt op vrijdag 14 mei.