QuTech’s Menno Veldhorst op Innovators Under 35-lijst 2018 van MIT Technology Review

Nieuws - 27 juni 2018 - Webredactie Communication

Menno Veldhorst staat dit jaar op de prestigieuze lijst van Innovators jonger dan 35 jaar van MIT Technology Review. Veldhorst brengt quantumcomputerchips een stap dichter bij door het mogelijk te maken dat ze op silicium worden geprint – dezelfde methode waarmee computerchips al tientallen jaren worden gemaakt. Vóór Veldhorst’s innovatie werd het onmogelijk geacht om bruikbare, op halfgeleiders gebaseerde quantumcircuits op silicium te maken die stabiel genoeg zouden zijn om berekeningen mee uit te voeren.

 

Met quantumcomputers kun je berekeningen maken waar traditionele computers niet toe in staat zijn. Ze zijn gebaseerd op de fysische eigenschappen van subatomaire deeltjes, daarom werden quantumcomputers tot nog toe gemaakt van esoterische materialen zoals supergeleiders, waarvan de fragiele quantumtoestanden beter beheersbaar zijn.  De keerzijde: het werken met dergelijke technologie is duur en voor het produceren van zulke circuits op grote schaal zijn volledig nieuwe industriële processen nodig. Veldhorst loste dit op met behulp van het meest door de mens gemaakte structuurtje ter wereld:  de transistor. Het is hem gelukt om berekeningen te maken op qubits (de basiseenheden van quantuminformatie) in siliciumhalfgeleiders.

Gebaseerd op de doorbraak van Veldhorst kan Intel nu honderdduizenden van zulke systemen printen ​​op hetzelfde soort 300-millimeter plakjes silicium die het bedrijf gebruikt om zijn conventionele chips te maken.  Dit betekent dat medewerkers bij Intel in toenemende mate hun tijd kunnen besteden aan de micro-elektronica en algoritmen die nodig zijn voor complete quantumcomputers in plaats van te werken aan de basisprincipes. Het is voor Veldhorst vooral bijzonder dat er - net als in het begin van het computertijdperk - een grote hoeveelheid quantumcomputers moet worden gebouwd zodat onderzoekers er achter kunnen komen wat ze nu echt kunnen. Zijn onderzoek maakt juist dat mogelijk.

MIT Technology Review

MIT Technology Review, opgericht door het Massachusetts Institute of Technology, schrijft sinds 1899 over technologie.  publiceert TR jaarlijks een lijst met 35 opmerkelijke innovators onder de 35 jaar. Meer informatie over de prijzen van dit jaar op de MIT Technology Review-website.