Gemeenten verdienden in 2018 fors meer aan grondexploitaitie

Nieuws - 06 maart 2019 - Webredactie-OTB

Gemeenten hebben volgens voorlopige cijfers in 2018 een positief resultaat van 1,25 miljard euro gerealiseerd op grondexploitaties. Dit resultaat is 20% hoger dan in 2017. Dit saldo bestaat voor een kwart miljard euro uit een positief resultaat op investeringen in fysieke bedrijfsinfrastructuur en voor een miljard euro uit grondexploitaties voor woningbouw (verkoop van grond en stijgende grondprijzen).
Dit blijkt uit een analyse, gemaakt door Willem Korthals Altes, op basis van cijfers van het CBS.

Alle provincies, uitgezonderd Groningen, laten een positief saldo zien in 2018. Op het niveau van gemeenten heeft 68% van de gemeenten een positief saldo en 32% een negatief saldo. Wat betreft gemeenten met positief saldo springt vooral Amsterdam er uit: deze stad kent een positief saldo van € 491 miljoen. Als Amsterdam niet wordt meegerekend, hebben de andere gemeenten een positief saldo van gemiddeld 4,9 miljoen euro, in plaats van 7,9 miljoen euro.

Deze extra financiële ruimte in grondexploitaties bij gemeenten wordt echter nog niet benut voor extra investeringen om ervoor te zorgen dat er meer woningen worden gebouwd. Veel vrijkomende gelden gaan direct naar andere taken van de gemeenten waar tekorten bestaan, bijvoorbeeld de zorg.

Lees hier het volledige rapport.