Research Project Applied Earth Sciences

TA-MI-077

Applied Earth Sciences is een breed vakgebied dat raakvlakken heeft met een groot aantal andere vakgebieden. Neem bijvoorbeeld gaswinning uit schalies, geothermie of ondergrondse CO2-opslag in diepgelegen aardlagen. Om de mogelijkheden hiervan te onderzoeken is niet alleen aardwetenschappelijke kennis nodig, maar ook chemische, werktuigbouwkundige of civieltechnische kennis. Hoe wordt de geĆÆnjecteerde CO2 bijvoorbeeld gebonden aan het gesteente, of hoe halen we zoveel mogelijk gas uit gesteenten of hoeveel warm water kan er maximaal worden geproduceerd uit een reservoir op een diepte van 3 kilometer? De minor Research Project Applied Earth Sciences, ook wel onderzoeksminor genoemd, biedt je de mogelijkheid onderzoek te doen naar onderwerpen, die zich op het raakvlak van aardwetenschappen en andere vakdisciplines bevinden.   

Minor code: TA-MI-077

Language: Nederlands

Non-selection minor:
Selection minor:
 
 

Voor wie?

Heb je belangstelling voor onderzoek en ben je geĆÆnteresseerd in vraagstukken die een relatie hebben met toepassingen van geologische en geotechnische aard? Dan is de onderzoeksminor een heel geschikte keuze of je nu Natuurkunde, Chemie, Civiele Techniek, Biologie, Geologie of Applied Earth Sciences studeert. Daarnaast is deze minor ook relevant voor studenten van Technische Bestuurskunde.

Om de minor goed te kunnen volgen, is enige kennis van (toegepaste) geologie, geotechniek of ā€“fysica wenselijk. Zelfstudie is een belangrijk element van deze minor.

Het programma

De eerste stap is het kiezen van een onderzoeksonderwerp, daarna stel je een programma samen met je begeleider. Vervolgens ga je samen na welke vakken daarbij gewenst zijn en wat je precies wilt gaan doen. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt en je kunt het gehele onderzoekstraject doorlopen, van het nemen van monsters, het doen van laboratoriumonderzoek tot en met het werken aan theorieontwikkeling. Ook wat betreft de keuze van het onderzoeksonderwerp heb je veel speelruimte. Zo kan je ervoor kiezen om in een bestaand project te participeren of je doet vrij onderzoek, waarbij je een eigen idee uitwerkt, dat aansluit bij lopend onderzoek van de afdeling Geoscience en Engineering. Bij al deze onderzoeken maak je gebruik van de uitstekende onderzoeksfaciliteiten en de brede deskundigheid van de medewerkers en technici van de afdeling.  
Aangezien maatwerk bij deze minor het uitgangspunt is, mag je er op ieder moment binnen een studiejaar mee beginnen. Vergeet niet dat je je wel aan de verplichte aanmeldingstermijn moet houden en dat je voor september van het nieuwe studiejaar de minor hebt afgerond.

Meer informatie en registratie

Om ideeĆ«n op te doen voor een onderzoeksonderwerp, maak een afspraak voor een oriĆ«nterend gesprek met minor coƶrdinator Karl-Heinz Wolf

Ook de registratie voor deze minor gaat alleen via de coƶrdinator.

Contact

Uitdagingen
Theorie beschrijft de praktijk, maar de praktijk klopt veelal niet met de theorie. Leren praktisch en theoretisch werk met elkaar te verenigen, begrijpelijk te maken en toe te passen; dat is pas een echte uitdaging!  

Dr. Karl-Heinz Wolf