Climate Action

Door de uitstoot van broeikasgassen veranderen we onze leefomgeving, dat staat als een paal boven water. Klimaatverandering hebben we dus zelf in de hand. We moeten het zoveel mogelijk beperken (mitigatie) en ons leren aanpassen waar dit niet kan (adaptatie).

Als TU Delft gaan we ons daar volop voor inzetten. We gaan werken aan de kennis die we nodig hebben om het klimaat op regionaal en wereldwijd niveau beter te begrijpen. We gaan ook werken aan innovaties die ons kunnen helpen bij de overgang naar niet-fossiele brandstoffen of bij het aanpassen aan een veranderend klimaat.

Het probleem is complex en urgent, maar we hebben geen andere keuze dan optimistisch te zijn en al onze capaciteiten te gebruiken om de uitdaging aan te gaan, via onze onderwijsprogramma's en ons onderzoek.

Voor meer informatie, zie:

Onze belangrijkste onderzoeksthema's zijn:

Onze visie op Climate Action komt voort uit tientallen jaren onderzoek van over de hele universiteit. In het Climate Action-programma bouwen we verder aan die onderzoeksgebieden waar we al sterk in zijn en bekijken we waar we nog sterker in moeten worden om onze (inter)nationale reputatie als klimaatuniversiteit hoog te houden.

Climate Action Nieuws

23 december 2019

Hot topic: Groene daken

Hot topic: Groene daken

Groene daken zijn hot! Zo zie je in steden steeds meer daken die volledig bedekt zijn met planten. En waarom ook niet? Ze bieden huisvesting aan vogels en insecten, laten zien dat je je inzet voor de natuur en doordat de planten water vasthouden, verkoelen ze de stad in de zomer. In ieder geval, dat was het idee. Nu blijkt echter uit het promotieonderzoek van Anna Solcerova (afdeling Watermanagement) dat het zo maar kan zijn dat deze daken een heel ander effect hebben.

21 december 2019

Op weg naar duurzame palmolie

Op weg naar duurzame palmolie

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld en zal voorlopig nog wel worden geproduceerd, hoewel de industrie een controversiële reputatie heeft: de productie gaat gepaard met vervuiling en ontbossing, en er wordt vaak geen rekening gehouden met lokale gemeenschappen. “De palmolie-industrie wordt alleen maar groter, dus als we niets doen lossen we het probleem niet op”, zegt dr. Ralph Lindeboom van de afdeling Gezondheidstechniek. Samen met PhD-onderzoeker en Delft Global Fellow Saqr Al-Muraisy wil hij ertoe bijdragen dat de sector duurzamer wordt, zowel voor het milieu als voor de lokale bevolking.

14 december 2019

Mangrove in de knel

Mangrove in de knel

In een goot in het Waterlab van de TU Delft kabbelt een stroom paars gekleurd water, langs duizenden kleine houten staafjes. Promovendus Son Truong Hong observeert de stroming met een lege fles verf in de hand. Het experiment maakt onderdeel uit van zijn onderzoek naar het belang van mangrovebossen langs mondingen van de Mekong rivier. Son is gefascineerd door de wirwar aan wortels van deze bijzondere bomen. Hoe belangrijk zijn zij bij het voorkomen van erosie van de oevers? En hoeveel mangrove moet er in Vietnam minstens blijven staan om het ecosysteem gezond te houden? Dat is de ultieme vraag waar Son het antwoord op zoekt.

10 december 2019

Groenland verliest sneller ijs dan verwacht

Groenland verliest sneller ijs dan verwacht

Groenland verliest zeven keer zo snel ijs als in de jaren negentig, zo blijkt uit onderzoek van het Ice Sheet Mass Balance Inter­comparison Exercise Team.

10 december 2019

Weeralarm: kans op ‘sudden death’

Weeralarm: kans op ‘sudden death’

Buienradar, weerapps, satellietbeelden en code geel: we zijn met zijn allen gefascineerd door het weer. Toch weten ook de experts er wat minder van dan wij denken, vooral over het weer ’s nachts en in koude gebieden. Daar gaat Bas van de Wiel verandering in brengen. Met zijn ERC Consolidator Grant wil hij de nog onderbelichte nacht een betere plek geven in weer- en klimaatmodellen.


Climate Action Verhalen

Geen resultaten gevonden.

Climate Action Nieuws

06 juni 2024

Extreem weer beter begrijpen: Het 3D-radarproject PHARA organiseert eerste summit

Extreem weer beter begrijpen: Het 3D-radarproject PHARA organiseert eerste summit

Under the name PHARA, a collaborative team of scientists and engineers aim to develop a pioneering phased array weather radar – first of its kind in Europe and one of the first worldwide. This joint effort TU Delft, TU Eindhoven, TNO, Robin Radar, Astron, KNMI, and the Rijksuniversiteit Groningen, officially kicked off with a summit held on May 30.

14 mei 2024

Mijnafval als potentiële bron van kritieke grondstoffen

13 mei 2024

Revolutie in deconstructie met robot voor recycling van materialen

Revolutie in deconstructie met robot voor recycling van materialen

Gebouwen die rijp zijn voor de sloop zitten vol waardevolle materialen. Met een Horizon Europe subsidie gaan onderzoekers van onder andere de TU Delft een robot ontwerpen dat de volledige waardeketen van een gebouw in kaart brengt, om te analyseren wat gerecycled kan worden. Het digitaliseren van dit proces is hard nodig om de bouwsector op een duurzame manier draaiende te kunnen houden.

26 april 2024

Meten van 1 miljoen sneeuwvlokken voor betere weersvoorspellingen

Meten van 1 miljoen sneeuwvlokken voor betere weersvoorspellingen

Met de skilift naar je werk. Dat kunnen niet veel mensen zeggen. Voor postdoc en TU Delft alumnus Koen Muller is dit al bijna 1 jaar lang de realiteit. Naast een skipiste vlakbij Davos bouwt hij een unieke meetopstelling waarmee hij data over sneeuwstormen wil verzamelen om meer inzicht te krijgen in de interactie van het samenklonteren van sneeuwvlokken en atmosferische stroming.

23 april 2024

Verpakkingsvrije frisdrank mogelijk op TU Delft Campus met iTapToo

Verpakkingsvrije frisdrank mogelijk op TU Delft Campus met iTapToo