Felix Andries Vening Meinesz

Een leven in het teken van zwaartekracht

Felix Vening Meinesz rondde in 1910 zijn studie civiele techniek af aan de Technische Hogeschool. Hij ging direct aan de slag voor de Rijkscommissie voor Graadmeting en Waterpassing met zwaartekrachtmetingen in Nederland. Zijn proefschrift dat enkele jaren later verscheen, behandelde de tekortkomingen van de daarbij gebruikte apparatuur. Hij was erop gebrand daar verbetering in te brengen.

Vening Meinesz ontwikkelde - gesteund door het KNMI -  een nieuw apparaat, waarmee de zwaartekracht zeer nauwkeurig gemeten kon worden. Dit concept breidde hij uit naar een manier om ook op zee de zwaartekracht te kunnen meten. In de jaren ‘20 en ‘30 ondernam hij op een aantal expedities per onderzeeboot. Zijn onderzoek en methodes waren baanbrekend en spraken enorm tot de verbeelding. De waardering voor Vening Meinesz kwam tot uiting in vier koninklijke onderscheidingen, diverse internationale eredoctoraten, zes eremedailles en maar liefst dertien lidmaatschappen van Academies van wetenschappen over de hele wereld. 

Naast zijn onderzoek was hij buitengewoon hoogleraar in (onder andere) de geodesie, allereerst in Utrecht en later ook in Delft. Daarbij was hij van 1945 tot 1951 hoofddirecteur van het KNMI. In 1957 ging Vening Meinesz met emeritaat. Een kleine tien jaar later overleed hij op 79-jarige leeftijd. 

Prof. dr. ir. Felix Vening Meisz krijgt deze award omwille van zijn baanbrekende onderzoek en methodes op het gebied van het meten van zwaartekracht.