Jan Duiker

Vindingrijke architect met een kortstondige carrière

Jan Duiker studeerde in 1913 af als bouwkundig ingenieur, tegelijk met zijn  bevriende jaargenoot Bernard Bijvoet. De jonge mannen begonnen drie jaar later in Den Haag hun eigen architectenbureau. In 1918 wonnen ze met een nieuw ontwerp voor het gebouw van de Amsterdamse Rijksacademie  van Beeldende Kunsten een grote prijsvraag. De uitvoering liep helaas stuk, maar van het  prijzengeld startten de compagnons in 1919 een nieuw bureau.

Collega-architecten roemden Duikers vindingrijkheid: ontwerp- en technische problemen werden door Duiker op papier en in de bouw schijnbaar moeiteloos opgelost. Hij werkte vaak alleen en was een van de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordigers van het Nieuwe Bouwen van de jaren ‘20 - ‘40.

Compagnon Bijvoet vertrok in 1925 naar Parijs. Duiker had het tegen de achtergrond  van de financiële crisis zwaar. Hij begon een samenwerking met betonspecialist Wiebenga, die in 1929 resulteerde in Nederlands eerste  flatgebouw: de Nirwana-flat in Den Haag. In de jaren daarop werkte hij nog aan diverse ontwerpen en renovaties.

In 1935 overleed Duiker op 44-jarige leeftijd aan kanker. Zijn laatste ontwerp, Hotel  Gooiland in Hilversum, werd door Bijvoet voltooid. Veel van Duikers bouwwerken zijn  inmiddels rijksmonument.  

Ir. Jan Duiker krijgt deze award omwille van zijn deskundigheid als ingenieur en de architectonische vernieuwing die uit zijn ontwerpen spreekt.