Ing. D.J. Thoen

profiel

Biografie

Ing. David Thoen (1978) is cleanroom ingenieur bij de Terahertz Sensing groep (Micro Electronics, EWI). In 2008 is hij met genoegen afgestudeerd als Ing. Toegepaste Natuurkunde aan de Fontys Hogeschool Eindhoven.

Vanaf 2007 werkte hij als microgolf ingenieur bij FOM Instituut Rijnhuizen (nu Differ).

Sinds 2010 werkt hij aan de TU Delft aan de microfabricage en ontwikkeling van ver-infrarood detectoren voor astronomische toepassingen. Onder leiding van professor Dr.Ir. Teun Klapwijk (e.m.) werkte hij aan supergeleider-isolator-supergeleider (SIS) detectoren voor de ALMA en APEX telescopen, gelegen op 5000m hoogte in de Atacama woestijn (Chili).
Sinds 2012 werkt hij onder supervisie van professor Dr.Ir. Jochem Baselmans
en Dr. Akira Endo aan microgolf kinetische inductie detectoren (MKID) gebaseerde instrumenten waaronder de gezamelijk door SRON en TUD ontwikkelde projecten DESHIMA spectrometer en AMKID. Sinds 2015 is David onderdeel van de Terahertz Sensing groep, welke wordt geleid door professor Andrea Neto, professor Nuria Llombard and professor dr. ir. Jochem Baselmans.

David heeft ruime ervaring met cleanroom proces ontwikkeling en fabricage, vacuum-en cryogene technology, signalverwerking en microgolftechnologie. In 2017 nam hij deel in de "First Light" campagne van het DESHIMA prototype dat getest werd op de ASTE telescoop (4860 h.m., Atacama woestijn, Chili). David was verantwoordelijk voor de logistiek, packaging en douaneafhandeling van het DESHIMA instrument van de TU Delft campus naar de ASTE telescoop. Hij assisteerde bij de integratie en installatie van de hardware in de telescoop. David was verantwoordelijk  voor de PR van de campagne wat onder andere twee korte documentaires opleverde.

David is (co-)auteur op meer dan veertig 'peer-reviewed' artikelen en manuscripten.

Expertise

Cleanroom processing: development and fabrication; (Reactive) sputter deposition of superconductive materials; Electron beam patterning; Scanning electron microscopy); Cryogenic measurements; vacuum technology; packaging, logistics and (international) shipments.

publicaties
Bekijk de publicaties in Pure
nevenwerkzaamheden
Geen nevenwerkzaamheden -

2016-01-01 - 2022-01-01