Nieuws

25 mei 2021

Programma OYSTER

Programma OYSTER

Het Reactor Instituut Delft van de TU Delft (een van onze cursuslocaties) investeert voortdurend in betere meetmethoden en technieken om baanbrekend onderzoek te kunnen doen. Het programma OYSTER (Optimized Yield - for Science, Technology & Education - of Radiation) is op dit moment in volle gang.

17 mei 2021

Nieuw onderzoek laat zien: Antoni van Leeuwenhoek zette concurrenten op dwaalspoor

Nieuw onderzoek laat zien: Antoni van Leeuwenhoek zette concurrenten op dwaalspoor

Een microscoop die Antoni van Leeuwenhoek gebruikte voor baanbrekend onderzoek bevat een verrassend gewone lens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Rijksmuseum Boerhaave en de TU Delft. Het resultaat is opmerkelijk, omdat Van Leeuwenhoek (1632-1723) andere onderzoekers wijsmaakte dat zijn instrumenten uitzonderlijk waren. Daardoor is er meer dan driehonderd jaar gespeculeerd over zijn lenzenmaakmethode. De resultaten van het onderzoek zijn op 14 mei gepubliceerd in Science Advances.

20 april 2021

Koepel-beplating RID

De koepel van het RID krijgt een make-over, in de vorm van nieuwe koepel-beplating. Hoe staat het ervoor met deze kosmetische ingreep? Projectleider Simone Janssen geeft ons in dit filmpje een update.

02 maart 2021

Delftse onderzoekers ontwikkelen veelzijdige waterstofsensor

Delftse onderzoekers ontwikkelen veelzijdige waterstofsensor

Waterstof speelt een steeds belangrijkere rol in de transitie naar een compleet duurzame economie. Op dit moment wordt het al op grote schaal gebruikt in de industrie, en ook steeds vaker voor het opslaan van duurzame energie en het aandrijven van met name grote en zware voertuigen. Daarnaast zijn er plannen om het bestaande aardgasnet om te bouwen naar een waterstofnet. Maar waterstof is onder sommige condities een brandbaar en soms zelfs explosief gas. Daarom moeten de kleinste waterstoflekken zo snel mogelijk worden opgespoord. Goedkope, betrouwbare, en kleine sensoren die snel kleine hoeveelheden waterstof kunnen detecteren, zijn dus van vitaal belang. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een materiaal ontwikkeld dat hiervoor uitermate geschikt is.

11 februari 2021

Reactor Instituut Delft herbenoemd als officiële partner van International Atomic Energy Agency

Reactor Instituut Delft herbenoemd als officiële partner van International Atomic Energy Agency

Het Reactor Instituut Delft (RID), de nucleaire onderzoeksreactor van de TU Delft, is voor de vierde keer geselecteerd als samenwerkingscentrum voor het International Atomic Energy Agency (IAEA). Het IAEA en het RID zijn overeengekomen om de samenwerking op het gebied van neutronenactiveringsanalyse (NAA) uit te breiden. De focus ligt daarbij op neutronenbundel gebaseerde methodologieën: een sleuteltechnologie in materiaalonderzoek, biologie en geneeskunde.

06 januari 2021

PhD cum laude voor Evert Merkx

PhD cum laude voor Evert Merkx

We zijn een stap dichter bij Lichtgevend Glas. Op 14 december 2020 verdedigde Evert Merkx van de afdeling Radiation Science & Technology (RST) met succes zijn proefschrift en de bijbehorende stellingen. Na een intensieve verdediging besloot de promotiecommissie Evert cum laude te laten promoveren. ‘Cum laude’ is de hoogste onderscheiding die de TU Delft aan promovendi kan toekennen. Deze onderscheiding wordt slechts aan 5% van de promovendi toebedeeld.

09 november 2020

Delftse formule brengt nieuwe milieuvriendelijke batterij dichterbij

Delftse formule brengt nieuwe milieuvriendelijke batterij dichterbij

Onderzoekers van de Chinese Academy of Sciences en de TU Delft hebben een methode ontwikkeld om de atomaire structuur van natrium-ionbatterijen te voorspellen. Tot nu toe was dat zelfs met de snelste supercomputers onmogelijk. De vinding kan het onderzoek naar na-ionbatterijen aanzienlijk versnellen. Daardoor kan dit type batterij een serieus alternatief worden voor de populaire Li-ionbatterijen die in onze smartphones, laptops en elektrische auto’s zitten. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science.