PhD cum laude voor Evert Merkx

Nieuws - 06 januari 2021 - Communication TNW

We zijn een stap dichter bij Lichtgevend Glas. Op 14 december 2020 verdedigde Evert Merkx van de afdeling Radiation Science & Technology (RST) met succes zijn proefschrift en de bijbehorende stellingen. Na een intensieve verdediging besloot de promotiecommissie Evert cum laude te laten promoveren. ‘Cum laude’ is de hoogste onderscheiding die de TU Delft aan promovendi kan toekennen. Deze onderscheiding wordt slechts aan 5% van de promovendi toebedeeld.

In de loop van zijn onderzoek heeft Evert zowel de experimentele als de theoretische aspecten van luminescente zonneconcentrators (Engels: Luminescent Solar Concentrators, LCSs) bestudeerd. LCSs zijn transparante ramen die elektriciteit genereren. Deze ramen zetten zonlicht om in luminescentie, dat naar de rand van het raam wordt geleid. Aan de rand van het venster wordt de luminescentie uiteindelijk omgezet in elektriciteit. In Evert’s proefschrift worden dergelijke LSCs gesynthetiseerd door middel van het combinatorische sputteren van gradiënten (een vorm van ‘physical vapor deposition’). Het proefschrift laat zien hoe deze vorm van sputteren kan worden gebruikt om snel nieuwe luminescente materialen te ontdekken. Het proefschrift toont ook aan hoe deze materialen verder kunnen worden geoptimaliseerd voor energieopwekking. Promotor Dr. Erik van der Kolk heeft Evert geprezen voor zijn 8 publicaties, meer dan 10 conferentiebijdragen en meer dan 8 succesvol begeleide studenten. Dr. Van der Kolk: “Het werk van Evert is exceptioneel, omdat het een totaalpakket is: Evert ontwierp, realiseerde en simuleerde elk aspect van een LSC door middel van nieuwe experimentele technieken. De door Evert ontwikkelde methodiek zal naar verwachting nog lange tijd in de Luminescence Materials groep worden toegepast.”

Evert heeft zijn onderzoek naar nieuwe toepassingen van luminescente materialen al voortgezet met een Open Mind subsidie van de Nederlandse Wetenschappelijke Organisatie (NWO). Hij werkt nu als Research & Development Engineer voor Physee BV, een spin-off bedrijf van TU Delft, waar hij onderzoek doet naar luminescent glas voor de glastuinbouw.

Het proefschrift “Luminous Glass: A Study on the Optics Governing Luminescent Solar Concentrators and Optimization of Luminescent Materials through Combinatorial Gradient Sputter Deposition,” is te vinden op de TU Delft research repository.