Remco van der Jagt

Mijn eerste werkende water batterij was na één cyclus al onbruikbaar, het actieve materiaal was simpelweg verdwenen. Maar 9 maanden geleden heb ik een exemplaar ontwikkeld dat kan op- en ontladen. Dat voelde geweldig!

Remco van der Jagt is PhD-student bij de afdeling ‘Storage of Electrochemical Energy’ bij het RID. Hij doet onderzoek naar de natrium water batterij, een bepaald type batterij dat ingezet kan gaan worden voor grootschalige energieopslag zoals bij windmolenparken (mede door zijn zeer lage kosten, intrinsieke veiligheid en milieuvriendelijkheid). Deze duurzame batterij, die van organische materialen is gemaakt, heeft onder meer als functie om de fluctuaties in de output van windmolens op te vangen, zodat constant elektriciteit geleverd kan worden aan het net. Remco: “Een enkele batterij kan dit werk niet doen hoor, denk eerder aan een enorme hoeveelheid batterij-units die aan elkaar geschakeld zijn en samen het volume van een zeecontainer innemen. Zo’n enkele batterij-unit kan trouwens ook gebruikt worden als elektriciteitsopslag voor huishoudens, vanwege zijn veiligheid en het gebruik van niet toxische materialen.”

Op- en ontladen

Als master student is Remco al aan dit onderzoek begonnen. Het ontwikkelen van een duurzame oplossing met behulp van scheikunde en natuurkunde trok zijn aandacht. Op dat moment was er weinig kennis over dit type batterij beschikbaar. Remco: “Het was een enorme uitdaging om in deze onderontwikkelde ‘niche’ te stappen en een werkend exemplaar te ontwikkelen. Mijn eerste werkende water batterij was na één cyclus al onbruikbaar, het actieve materiaal was simpelweg verdwenen. Maar 9 maanden geleden heb ik een exemplaar ontwikkeld dat kan op- en ontladen. Dat voelde geweldig!”

RID apparatuur

Remco gebruikt voor zijn onderzoek speciaal ontworpen testcellen die gekoppeld worden aan een batterijentester waarmee de batterijen worden opgeladen en ontladen. In het RID gebruikt hij Poeder X-Ray Diffractie, infrarood spectroscopie en de Scanning Electronic Microscope voor het analyseren en identificeren van electrode materialen. Een jaar geleden heeft het RID een vaste stof Nucleair Magnetische Resonantie (NMR) unit aangeschaft. Met deze meetapparatuur kan je kijken naar de atomaire omgevingen van het betreffende materiaal. Remco: “Hiermee kan ik bijvoorbeeld zien hoe de structuur van het materiaal is veranderd nadat deze is getest in de batterij. De NMR gaat mij dus helpen om mijn onderzoek naar een hoger niveau te tillen. Ik kijk er nu al naar uit!”