De basgitaar is een relatief nieuw instrument dat werd ontwikkeld in de jaren '30 als alternatief voor de lastig te vervoeren contrabas. Orkesten, big bands, maar ook kleine bands, hadden namelijk een groter bereik nodig en de versterking van de contrabas was altijd een probleem. Dus werd er gezocht naar een alternatief instrument met meer volume; de basgitaar bood de oplossing.

Bijna alle basgitaren zijn elektrisch, omdat een akoestische basgitaar vanwege de kleine klankkast eigenlijk niet zonder versterking is toe te passen. In 1951 kwam de eerste basgitaar voor commerciële verkoop op de markt, en al snel werd dit instrument onmisbaar in de hedendaagse muziek. De lage baslijnen zijn vaak de basis van een nummer. De basgitaar vormt de brug tussen het ritme van de drums en de akkoorden van bijvoorbeeld piano en gitaar, maar kan ook als solo-instrument worden gebruikt.

De privécursus is voor iedereen geschikt, ongeacht of je beginnende of (ver)gevorderde gitarist bent. Je hebt de ruimte om je eigen leertempo te volgen en te onderzoeken waar jouw uitdagingen liggen. De inhoud van de cursus wordt aangepast op jouw niveau en leerdoelen.

Met de basgitaar is er van alles mogelijk. Qua muziekstijlen kun je alle kanten op, denk aan rock, pop, R&B, gospel, jazz en Latijns-Amerikaans. Qua technieken komen o.a. de vingeraanslag-techniek, plectrum, duimmuting en slaptechniek voorbij. Met behulp van verschillende oefeningen, begeleidende muziek en ander materiaal ga je aan de slag om jouw leerdoelen te bereiken. Het is mogelijk om je eigen muziek mee te nemen zodat je de stijl van jouw voorkeur kunt oefenen. Heb je geen voorkeur, dan leer je eerst de basisvaardigheden zodat je als autonoom muzikant kan improviseren op alle verschillende muziekstijlen.

Rooster & inschrijven

Docent

Boris Oud

Boris speelt sinds zijn tienertijd basgitaar en contrabas, toen al in verschillende bands. In 2011 is Boris afgestudeerd aan het conservatorium te Rotterdam waar hij basgitaar en contrabas studeerde in de richting jazzbachelor met een minor in muziekeducatie. Na zijn studie continueerde hij het spelen in bands, maar dan op professioneler niveau, als bassist in verschillende muziekgroepen op zowel basgitaar als contrabas. Zo was Boris actief als sessiebassist bij feesten- en partijenbands op bedrijfsevenementen e.d., deed hij studiowerk (o.a. Eefje de Visser), tv-optredens en speelde hij bij verschillende jazzcombo’s in het binnen- en buitenland. Hij is nog altijd een veelgevraagd bassist in de jazz, funk, wereldmuziek, kleinkunst, pop en rockscene (o.a. Leif de Leeuwband en Sem Jansen). Naast een carrière als uitvoerend muzikant is hij ruim 20 jaar actief als privéleraar.