Net als films zijn documentaires er in alle soorten en maten. De Schotse filmmaker John Grierson, die in 1926 voor het eerst de term documentaire bedacht, definieerde het als "een creatieve behandeling van de actualiteit". Tegenwoordig documenteren we bijna alles met onze smartphones, maar bij het maken van een boeiende documentaire doorloop je een aantal stappen. Allereerst heb je een verhaal nodig dat je wilt vertellen, vervolgens maak je een storyboard en interviews, die vervolgens worden uitgewerkt tot een script. Dit script wordt gefilmd en hierna wordt de film gemonteerd. Montage is een van de belangrijkste middelen die een filmmaker gebruikt om zich uit te drukken en een verhaal te vertellen. Een belangrijk montage-element in een documentaire is geluid, zoals muziek, achtergrondgeluiden en commentaar.

In deze cursus maak je een korte documentaire over een onderwerp naar keuze. Van het onderzoeken van een onderwerp tot het schrijven van een interviewscript en uiteindelijk het monteren en bewerken van de documentaire. Je leert daarbij filmen met een HD-videocamera, je krijgt kennis van verschillende soorten documentaires en je leert over cameratechnieken en -standpunten.

Je kunt tijdens de cursus zelf kiezen of je alleen of samen met anderen in een groep wilt werken. Je leert hoe je een meeslepend verhaal vertelt met narrative shots, geluid en feiten. Je leert hoe je een storyboard plant en hoe je verschillende interviewscenario's maakt.

Je leert vervolgens hoe je de scenes bewerkt in Adobe Premiere of soortgelijke editingsoftware. Hiervoor zijn meerdere computers beschikbaar, maar een eigen laptop met het programma is natuurlijk altijd fijn als je ook thuis wil werken aan je documentaire. Tijdens het monteren kun je in tweetallen werken, zodat je elkaar kunt helpen om de documentaire te bewerken op een eigen manier. Vervolgens kun je commentaar, muziek en/of geluid, titels, namen en/of tekst opnemen. Uiteindelijk heb je je eigen korte documentaire, die je natuurlijk zelf verder kunt ontwikkelen!

Rooster & inschrijven

Docent

Jeroen Graus

Jeroen studeerde schilderen en videokunst aan de Koninklijke academie van beeldende kunst in Den Haag. Daarnaast is hij opgeleid tot docent Beeldende vorming aan de Willem de Kooning Academie. Inmiddels is hij al geruime tijd werkzaam als docent.

www.thefundament.org