Eerste patiënt HollandPTC succesvol bestraald met protonen

Nieuws - 27 september 2018 - Webredactie Communication

De eerste patiënt van HollandPTC is afgelopen week succesvol bestraald met protonen. Na een intensieve voorbereidingsperiode wordt het aantal patiënten de komende tijd gefaseerd uitgebreid naar zeshonderd in 2020. Ook komt er een groot wetenschappelijk onderzoeksprogramma, waarvan de eerste studies binnenkort starten.


HollandPTC is een zelfstandig poliklinisch centrum voor protonentherapie, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Het is opgericht door het Erasmus MC, LUMC en de TU Delft en vormt met deze instellingen een actief samenwerkingsverband in zorg, onderwijs en wetenschap. HollandPTC is gevestigd op de TU Delft Campus en behandelt patiënten uit heel Nederland.

“Wij zijn trots en blij dat alles goed is verlopen en we werken nu hard aan de verdere vergroting van onze capaciteit en de uitvoering van ons onderzoeksprogramma”, zegt medisch directeur Marco van Vulpen over de eerste bestraling. 

Dankzij HollandPTC kunnen steeds meer kankerpatiënten in Nederland worden bestraald met protonen. Het belangrijkste voordeel van deze technologie is dat het weefsel om de tumor heen minder wordt beschadigd. Hierdoor is de dosis straling in het gezonde weefsel lager en de kans op bijwerkingen kleiner. Protonentherapie kan mogelijk ook  gebruikt worden om een hogere dosis aan de tumor te geven als dat met radiotherapie met fotonen niet mogelijk is.

HollandPTC heeft 3 behandelkamers waarvan de eerste nu in gebruik is en de tweede binnenkort volgt. De derde kamer, als enige in Nederland ingericht voor de behandeling van patiënten met oogtumoren, gaat in de loop van 2019 open. 

Naast patiëntenzorg is onderwijs en wetenschappelijk onderzoek naar de meerwaarde en effectiviteit van protonentherapie en de (technische) verbetering van deze behandeling een belangrijk speerpunt van HollandPTC. “Dat is een belangrijke reden dat ons centrum is gevestigd op de campus van de TU Delft, uniek voor Nederland”, aldus Van Vulpen.

Meer informatie