Studenten winnen wereldkampioenschap met hightech ligfiets

Nieuws - 16 september 2018 - Webredactie Communication

Wielrenster Lieke de Cock heeft het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen door met 120 km/u door de Nevadawoestijn in Amerika te fietsen. Dit deed ze in de VeloX 8 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam. 

World Human Powered Speed Challenge

Het studententeam deed mee aan de World Human Powered Speed Challenge, een internationale competitie waarin topsporters op aerodynamische fietsen strijden om de hoogste snelheid. Atletes Lieke de Cock en Jennifer Breet raceten voor het Human Power Team in de categorie vrouwen en wonnen het wereldkampioenschap door zowel eerste als tweede te worden!

Lieke de Cock & Jennifer Breet (fotocredit: Bas de Meijer)

120 km/u
“Het is echt heel gaaf om zo snel te fietsen”, vertelt Lieke. “Net alsof je over de weg heen vliegt. De omstandigheden hier in de Nevadawoestijn zijn ideaal voor hoge snelheden. We racen namelijk op een kaarsrechte weg van 10 km lang en er is weinig luchtweerstand tegen de fiets vanwege de lage luchtdichtheid in het woestijngebied op 1300 meter hoogte. De gemiddelde snelheid over de laatste 200 meter telt. Dan gooi je alles eruit wat je hebt en focus je puur op snelheid. Voordat ik het wist fietste ik harder dan ooit”. Ook haar teamgenoot Jennifer Breet fietste razend hard, en haalde met een snelheid van 117 km/u de 2e plek. Met deze snelheden kwam het team heel erg dicht in de buurt van het wereldrecord voor vrouwen, dat momenteel op naam staat van de Française Barbara Buatois met 121,8 km/u.

Op de ligfiets (fotocredit: Bas de Meijer)

Mens en techniek
De combinatie van mens en techniek maakte deze snelheden mogelijk. “Onze atleten Lieke de Cock en Jennifer Breet zijn door studenten van VU Amsterdam getraind als echte Olympische atleten met individuele trainingsschema’s, speciale voeding en zelfs virtual reality ervaringen. De rensters in topvorm krijgen was echter niet genoeg”, vertelt Stephanie Wiechers, student aan de TU Delft en teamleider van het Human Power Team Delft en Amsterdam. Luchtweerstand is de grootste uitdaging voor snelheid/. De studenten van de TU Delft hebben er dit jaar daarom ook alles aan gedaan om de ligfiets zo aerodynamisch en zo klein mogelijk te maken. Zij deden dit door een extreem aerodynamische kap voor de fiets te ontwikkelen, die om het lichaam van de atleet ontworpen is. De atleten zijn daarvoor uitvoerig 3D gescand in een lab van de TU Delft.

Virtual Reality Experience VeloX8

Bewegende tandwielen

Er is veel ruimte bespaard in de fiets door een nieuw ontwerp van het schakelsysteem. “In een normale fiets beweegt je ketting wanneer je schakelt naar een andere versnelling, maar bij ons bewegen juist de tandwielen. Dit zorgt ervoor dat de ketting altijd in een rechte lijn blijft waardoor er minder wrijving is in de ketting dan bij een normale racefiets.” vertelt Thijs Bon, Chief Engineer van het Human Power Team.

Spannend

Problemen bij de douane zorgden ervoor dat de zending werd tegengehouden. Uiteindelijk kwam de fiets te laat aan om een laatste hoogtetraining in Californië optimaal te kunnen benutten. Aangekomen in Battle Mountain stond het team voor de verrassing dat het team dat het huidige mannen record verdedigt, dit jaar als concurrent meedoet in de vrouwen categorie. Ook kwam het team tijdens de kwalificaties achter een technische fout. Het communicatiesysteem werkte niet naar behoren in de Nevadawoestijn waardoor de coaches geen instructies konden doorgeven aan de atleten. Ondanks de tegenslagen bleef het team gefocust en vasthoudend.

Over het Human Power Team

Sinds 2010 ontwerpt en bouwt het Human Power Team Delft, dat bestaat uit studenten van TU Delft en VU Amsterdam, snelle ligfietsen. In 2013 verbrak het team het wereldrecord voor mannen met 133,8 km/u. In 2017 werd het studententeam wereldkampioen, maar greep helaas net naast het wereldrecord. Met 121,5 km/u was Aniek Rooderkerken net niet snel genoeg om het wereldrecord van 121,8 km/u te verbreken. Volgend jaar zal een nieuw team studenten, met een nieuwe ligfiets, ook weer de strijd aangaan.

Beeldmateriaal

Persfoto’s zijn te vinden op de website van Bas de Meijer. Het wachtwoord is HPT-VeloX8. Dit beeldmateriaal is rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van Bas de Meijer. Niet rechtenvrije foto’s zijn hier te vinden (Bas zijn agentschap is de Beeldunie). Klik hier voor videomateriaal. 

Contactinformatie

Midas Becker (is ter plaatse, bellen mag altijd ondanks tijdsverschil)
Perscontact Human Power Team
E: m.becker@hptdelft.nl
T: +1 57 08 66 99 59

Bas de Meijer
Fotograaf Human Power Team
E: bas@basfotografie.com 

Claire Hallewas
Persvoorlichting TU Delft
E: c.r.hallewas@tudelft.nl
T: +31 6 40953085


Kijk voor meer informatie op: www.hptdelft.nl