ERC Starting Grant voor vijf Delftse onderzoekers

Nieuws - 03 september 2019 - Webredactie Communication


De European Research Council (ERC) heeft de ERC Starting Grants voor jonge onderzoekers bekend gemaakt. Vijf van hen zijn wetenschappers van de TU Delft. Deze Europese subsidie is bedoeld om individuele wetenschappers hun eigen teams te laten opbouwen en baanbrekend onderzoek te doen. 

De vijf ERC Starting Grant-ontvangers van de TU Delft zijn:

Arjen Jakobi
PHAGOSCOPY: Dissecting cell-autonomous immunity with ex vivo electron cryo-microscopy
Sommige ziekteverwekkers hebben geleerd ons immuunsysteem te ontwijken door zich in de cel te ‘verstoppen’ in een structuur die we een fagosoom noemen. Arjen Jakobi zal elektronenmicroscopie inzetten om dit proces op nanoschaal zichtbaar te maken.
Meer informatie

Menno Veldhorst
QUIST: Quantum information transfer between hole spins and topological states
Het doel van dit project is om coherent quantum-informatie over te dragen tussen spin- en Majorana-qubits. Dit zal bijdragen om een universele quantumcomputer te bouwen met inherente bescherming tegen ruis.
Meer informatie

David Vermaas
EnTER: Enhanced Mass Transport in Electrochemical Systems for Renewable Fuels and Clean Water
Vermaas richt zich op het verhogen van de stroomdichtheid bij elektrochemische conversies,  bijvoorbeeld voor de productie van hernieuwbare brandstoffen en schoon water met groene stroom. Dit is noodzakelijk vanwege de groeiende vraag naar groene energiedragers en schoon water.
Meer informatie

Tim Taminiau
QUNET: A quantum network for distributed quantum computation
Het doel is om aan te tonen dat imperfecties in quantumtoestanden betrouwbaar kunnen worden gedetecteerd door ze te verdelen over optisch verbonden quantumnetwerken gebaseerd op ‘spins’ in diamant. Dit kan het begin zijn van een nieuw systeem om quantumberekeningen stabieler te maken door steeds grotere netwerken te gebruiken.
Meer informatie

Daan Brinks
MULTIVIsion: Multiphoton Voltage Imaging
Informatie wordt in het brein gecodeerd via veranderingen in het voltage over het membraan van hersencellen. Zogenoemde genetically encoded voltage indicators (GEVI’s) bieden hiervoor een  revolutionaire beeldvormende techniek. Brinks richt zich op een GEVI die is geoptimaliseerd voor three-photon (3P) imaging, een techniek die cellen zichtbaar kan maken die dieper in het hersenweefsel liggen.
Meer informatie

ERC persbericht en volledige lijst Starting Grants