Regio zet in op testen van 5G voor digitale economie

Nieuws - 14 maart 2019 - Webredactie Communication

Zelfrijdende busjes, de drone die de stand van het gewas in de kassen kan overzien, de robot in een fabriek, ze kunnen straks allemaal gebruik maken van 5G. 5G is een betrouwbaarder en sneller netwerk voor de communicatie in de digitale economie. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) gaat samen met de TU Delft, regio Holland-Rijnland, gemeenten Delft en Katwijk, TNO en de provincie Zuid-Holland investeren in het onderzoeken van de toepassingen van 5G in fieldlabs.

Zuid-Holland heeft een goede digitale basisinfrastructuur die voor veel toepassingen nu voldoende is. In de toekomst is echter behoefte aan meer. Het ‘Internet of Things’, waarbij grote aantallen apparaten informatie uitwisselen via een draadloos netwerk, vraagt om zeer snelle verbindingen met een hoge betrouwbaarheid en korte reactietijd. 5G, de nieuwe generatie mobiele communicatienetwerken, biedt deze mogelijkheid. Het netwerk staat ook opsplitsing toe om het op maat te gebruiken voor specifieke sectoren en gebruikers. De uitrol van 5G zal in 2020 van start gaan als de eerste frequenties geveild zijn. Om de infrastructuur en toepassingen van 5G te onderzoeken investeert de MRDH een bedrag van 200.000 euro in het 5G Fieldlab Zuid-Holland in Delft en een bedrag van 200.000 euro in het Living Lab Scheveningen in Den Haag.

5G Fieldlab Zuid-Holland

Het 5G Fieldlab is een open platform gericht op het ontwikkelen en gebruiken van 5G. In het lab kunnen onderzoekers, grote en kleine bedrijven, startups en studenten laagdrempelig nieuwe 5G-toepassingen ontwikkelen. Het 5G fieldlab komt bij The Green Village op de TU Delft Campus.
Het fieldlab biedt kansen voor andere initiatieven in de regio. Is een toepassing succesvol getest, dan is het op grotere schaal inzetten in het Living Lab Scheveningen mogelijk. Gemeente Katwijk en de regio Holland-Rijnland werken ook samen met het 5G Fieldlab. Het testen van 5G-toepassingen voor drones gebeurt bij Unmanned Valley Valkenburg.

Meer informatie

Zie het complete nieuwsbericht op de website van MRDH hierover https://mrdh.nl/nieuws/regio-zet-testen-5g-digitale-economie