Succesvol innovatieprogramma digitalisering maakbedrijven krijgt vervolg

Nieuws - 07 november 2019

Het succesvolle innovatieprogramma SMITZH voor digitalisering van maakbedrijven in Zuid-Holland krijgt een vervolg. SMITZ (Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland) stimuleert de maakindustrie om hun productieproces te vernieuwen door het ontwikkelen van nieuwe toepassingen op het gebied van automatisering, digitalisering en robotisering. 

RoboHouse, SAM|XL en Dutch Optics Centre
Dat gebeurt voor een belangrijk deel in de 7 regionale smart industry fieldlabs die samenwerken binnen SMITZH. Daarvan zijn er drie zijn gevestigd op de TU Delft Campus: RoboHouseSAM|XL en Dutch Optics Centre

Slimme maaktechnologie
Het programma moet ervoor zorgen dat de concurrentiepositie van bedrijven en het innovatieve vermogen van de regio wordt versterkt. Het streven is om de komende jaren nog veel meer kleine en middelgrote bedrijven te betrekken bij de ontwikkeling van slimme maaktechnologie. Dan gaat het bijvoorbeeld om ‘zero programming’: robots die niet hoeven te worden geprogrammeerd maar die op basis van CAD-tekeningen van het product en sensoren, ‘snappen’ wat ze moeten doen. 

Digital twin
Ander voorbeeld: met een digitale tweeling van je productielijn (digital twin) heel snel en met zo min mogelijk kosten aanpassingen aan een product inregelen, of werkinstructies via beeldscherm, AR-bril of beamer projecteren zodat complexe taken eenvoudig uitvoerbaar worden.

TU Delft
SMITZH fase 3, zoals het nieuwe programma heet, heeft een omvang van 12 miljoen euro, waarvan de Provincie Zuid-Holland 5,2 miljoen euro en TNO 1,5 miljoen euro bijdragen. SMITZH is een initiatief van de Provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter, TNO en Metropoolregio Rotterdam en Den Haag. De TU Delft is een van de partners.

Foto's: Daniel Verkijk