Koningin Máxima en Eurocommissaris Mariya Gabriel bezoeken Delftse wetenschappers en innovaties

Nieuws - 18 mei 2022 - Webredactie Communication

Tijdens een uitgebreide rondleiding over de campus hebben Hare Majesteit Koningin Máxima en de Eurocommissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugd, Mariya Gabriel vandaag kennisgemaakt met verschillende wetenschappers en innovaties van TU Delft. Tijdens de gesprekken lag de focus op het verbeteren van de weg die wetenschappelijke innovaties af moeten leggen om ingezet te kunnen worden in de maatschappij. 

Kunstmatige cel
Het bezoek begon bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen, waar hoogleraar Marileen Dogterom het gezelschap een rondleiding gaf door de labs van de afdeling Bionanoscience. De wetenschappers van het zogeheten European Synthetic Cell Initiative vertelden over hun onderzoek naar de kleinste bouwstenen van cellen. Ze zoeken uit hoe die bouwstenen precies in elkaar zitten, met de ambitie om zelf de eerste werkende, kunstmatige cel te kunnen maken. 

Proeftuin
Vervolgens maakte het gezelschap onder leiding van directeur Marjan Kreijns een wandeling door The Green Village, een proeftuin op de campus van de TU Delft. In deze proeftuin worden innovaties voor het verduurzamen van de bebouwde omgeving getest. Doordat de huizen daadwerkelijk worden bewoond, kunnen de nieuwe technieken op het gebied van de energietransitie en klimaatadaptatie meteen op de behoeftes van bewoners worden afgesteld. 

Innovatie-ecosysteem
Hierna volgde een rondetafeldiscussie over wetenschap en innovatie. Innovatie wordt op de TU Delft gerealiseerd binnen het innovatie-ecosysteem rondom de universiteit bestaande uit bedrijven, onderzoeksinstellingen en fieldlabs. Delftse ondernemers deelden hun ervaringen met het ondernemerschap; Delftse wetenschappers vertelden over de relatie tussen hun onderzoek en de weg daarvan naar de maatschappij. Rector Magnificus Tim van der Hagen concludeert: “Mooi om te zien dat de voorbeelden uit de Delftse praktijk op deze manier helpen om de impact van wetenschap op Europees niveau te vergroten.”

Quantumcomputer
Het bezoek werd afgesloten met een rondleiding door hoogleraar Lieven Vandersypen bij QuTech, het Delftse onderzoeksinstituut waar wetenschappers werken aan het ontwikkelen van schaalbare prototypes van een quantumcomputer en een veilig quantuminternet. Deze nieuwe technieken zijn veelbelovend en hebben grote consequenties voor de digitale samenleving van de toekomst. In het lab sprak het gezelschap met wetenschappers en met oprichters van Delftse start-ups die nu al werken met de nieuwste quantumtechnieken. 

Meer informatie
Dimmy van Ruiten, persvoorlichter TU Delft, 015 27 81588, D.M.vanRuiten@tudelft.nl 

/* */