Top 10 klassering studenten Team Epoch in wereldwijde competitie codering voor duurzaamheid

Nieuws - 13 december 2022 - Webredactie Communication

TU Delft Dream Team Epoch heeft de negende plek behaald in hun eerste competitie van het jaar, de CityLearn Challenge. Verwikkeld in een strijd met 110 andere teams van over de hele wereld, waaronder Microsoft, hebben de studenten van de TU Delft een nieuw AI algoritme ontwikkeld dat bijdraagt aan betere en slimmere energiesystemen.

De CityLearn Challenge 2022 draaide om het optimaal gebruiken van de groene stroom van zonnepanelen. Met behulp van een kunstmatige intelligentie (AI) model kan energieconsumptie van de consument voorspeld worden. Het model kan daarmee op elk moment de beste keuze maken rondom het opslaan of gebruiken van de energie. Tegelijkertijd houdt het algoritme rekening met de energieprijzen en de uitstoot van broeikasgassen bij de opwekking van stroom. Op deze manier kan AI de consument helpen gebruik te maken van energie met zowel de laagste prijs als ook de minste uitstoot.

De grootste uitdaging zat hem in de onderzoeksfase aan het begin van de competitie. Voor de competitie was het gebruik van deep reinforcement learning vereist. Dit is een techniek om met machine learning in een complexe omgeving, zoals een stroomnetwerk, de optimale keuzes te maken aan de hand van een vooraf bepaald beloningsmechanisme. In dit geval zijn de keuzes dus het op- of ontladen van de batterij, en is het beloningsmechanisme gebaseerd op de CO2-uitstoot en de prijs. Aangezien deep reinforcement learning nog niet zo lang bestaat, moest er veel onderzoek gedaan worden naar de nieuwste technieken. Daarnaast bleek het belangrijk te zijn om precies te begrijpen hoe een netwerk van huizen en batterijen werd gesimuleerd in het CityLearn model.

image by Daria Nepriakhina

De CityLearn Challenge is een goed voorbeeld van de competities waar de studenten van Team Epoch aan meedoen. Dit AI team kiest altijd competities die bijdragen aan de UN Sustainable Development Goals. Hun AI modellen dragen daarmee bij aan bijvoorbeeld duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. Dat is hoe Epoch artificial intelligence toegankelijker maakt voor iedereen en inzet voor een daadwerkelijk betere wereld.

Persvoorlichter Digital Society TU Delft

Marc de Kool

Aanwezig: maandag t/m donderdag.