TU Delft Open Publishing gaat samenwerking aan met IOS Press

Nieuws - 14 juni 2023

Vanaf 1 juni 2023 hebben IOS Press en TU Delft OPEN Publishing zich gecommitteerd aan een samenwerkingsverband om samen boeken uit te geven en deze beschikbaar te stellen met Open Access. Een van deze boeken, The Fluid Dynamic Basis for Actuator Disc and Rotor Theories: Revised Second Edition, is al gepubliceerd en beschikbaar in de TU Delft Open Access catalogus en op  IOS Press Ebooks.

Boeken gepubliceerd door IOS Press na 31 mei 2023, waarin TU Delft auteurs voorkomen in de rol van hoofdauteur, co-auteur of hoofdredacteur, komen in aanmerking voor Open Access financiering van TU Delft OPEN Publishing, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De Open Access licentie is Creative Commons CC BY (standaard) of CC BY-NC. IOS Press zal ook een gedrukte editie van deze werken uitgeven.

IOS Press is een onafhankelijke internationale wetenschappelijke, technische, medische (STM) uitgeverij die in 1987 werd opgericht in Amsterdam. Ze publiceren jaarlijks ongeveer 90 tijdschriften en 70 boeken in een breed scala van onderwerpcategorie├źn, voornamelijk gespecialiseerd in biomedische en levenswetenschappen (waaronder neurowetenschappen, medische informatica, kankeronderzoek, revalidatie) en natuurwetenschappen (waaronder computerwetenschappen, kunstmatige intelligentie, engineering). Daarnaast bieden ze gespecialiseerde diensten die wetenschappelijke vooruitgang ondersteunen.

Dit nieuwe partnerschap loopt van 1 juni 2023 tot 1 augustus 2024 met de optie om te verlengen na een evaluatie door beide partijen.

Open Access publishing is een belangrijk strategisch doel van de TU Delft en een van de middelen en diensten die de TU Delft Library aanbiedt aan de academische gemeenschap van de TU Delft. TU Delft OPEN Publishing hoopt dat deze samenwerkingen en succesvolle ervaringen de weg zullen wijzen aan meer uitgevers in een breed scala aan disciplines om samen te werken aan het openstellen van meer academisch werk. De TU Delft heeft het voortouw genomen op het gebied van open science, met het Strategisch Programma Open Science 2020-24.