IAWA-beurs 2023 voor ruimtevaartstudent Margot Winters

Nieuws - 01 augustus 2023

De International Aviation Women’s Association (IAWA) reikt ieder jaar een beurs uit aan een vrouwelijke student van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Dit jaar gaat de beurs van 5.000 USD naar Masterstudent Space Flight, Margot Winters: "De IAWA beurs is een unieke kans voor mij om een netwerk op te bouwen van internationale vrouwelijke experts op het gebied van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek - een kans die ik met beide handen zal aangrijpen."

Passie voor de bemenste ruimtevaart en voor ruimte-geneeskunde

Margot Winters is een Honours Masterstudent Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, met als specialisatie Space Flight. Haar reis naar de wereld van de bemenste ruimtevaart werd aangewakkerd door de Belgische astronaut Frank De Winne en versterkt na het winnen van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade, waarbij ze met de prijs waarnemingen mocht doen in de Mercator Telescoop op La Palma. Later behaalde ze een dubbele bachelor in fysica en wiskunde aan de KU Leuven, beide magna cum laude.

 

 

Druk jaar

Het komend collegejaar staat voor Margot in het teken van maar liefst twee stages en het afstudeerproject. Ze doet haar Masterstage bij de afdeling Systems Engineering van de luchtvaartuniversiteit ISAE SUPAERO in Toulouse. Als onderdeel van het Honoursprogramma loopt ze daarna stage bij het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK. Daar gaat ze meewerken aan het ‘heart-on-chip’ project dat de veroudering van het hart bestudeert in de ruimte. Winters zal onderzoeken hoe de hartcellen in verschillende oplossingen reageren op hoge straling en microzwaartekracht. Haar Masterthesisproject vindt plaats bij het European Astronaut Center van ESA in Keulen. Hier zal ze werken aan het prototypen en testen van een innovatief ruimtestralingsbeschermingspak voor astronauten in het ISS.

Ook naast haar studie in Delft is Margot Winters actief in de ruimtevaart. Zo lanceerde ze twee van haar eigen onderzoeksexperimenten op stratosferische ballonnen in Polen en presenteerde ze de resultaten daarvan op de conferentie van de International Society for Gravitational Physiology vorige maand. Ook was ze actief bij ESERO België voor de ontwikkeling van een Climate Detectives outreach project voor middelbare schoolkinderen, werkt ze in het diversiteitsteam van de Space Generation Advisory Council en schrijft ze STEM-gerelateerde artikelen. Margot Winters: “Ik geloof sterk in inclusiviteit van STEM-onderwijs en kijk ernaar uit om tijdens IAWA conferentie te leren van getalenteerde vrouwen in de luchtvaart- en ruimtevaartindustrie.” 

International Aviation Women’s Association 

De International Aviation Women’s Association IAWA reikt ieder jaar bij een select aantal universiteiten een scholarship uit aan een vrouwelijke student die een luchtvaart- en/of ruimtevaartopleiding doet. De TU Delft is een van deze universiteiten. Christine De Gagné, in het dagelijks leven werkzaam voor Airbus als Airline Marketing Director Europe, is voorzitter van de IAWA Scholarship Committee: “De kwaliteit van de kandidaten en hun presentaties was dit jaar opmerkelijk hoog, wat het selectieproces tot een uitdagende taak maakte. Met name Margot onderscheidde zich door een toonaangevend essay en video-inzending. Ze maakte heel duidelijk wat de missie van IAWA ‘connect, inspire, and lead’ voor haar betekent, toonde zelfbewustheid betreffende haar toekomstige carrièrepad en liet op boeiende wijze haar passie voor de lucht- en ruimtevaartindustrie zien."

Winters ontvangt een bedrag van 5.000 USD om te besteden aan onderwijs. Eerdere winnaars aan de TU Delft zijn: Gaia Roncalli (2022), Leanne van Dam (2021), Giulia Gatti (2020), Julia Radius (2019) en Nadine Duursma (2018).  

Meer informatie over IAWA

International Aviation Womens Association