De TU Delft revolutioneert rolstoelsport met precisie vermogensmetingen

Nieuws - 25 september 2023 - Webredactie Communication

Met slechts twee kleine sensoren, niet groter dan een twee euro munt, kunnen we nu het vermogen van rolstoelsporters meten met een indrukwekkende precisie van wel 2%. Marit van Dijk, een onderzoeker bij Biomechanical Engineering, ontwierp de sensoren. Deze ontwikkeling is uniek omdat in de wereld van rolstoelsporten het meten van het vermogen nog niet gebruikelijk is. Meestal worden parameters zoals snelheid, afstand en rotatie gemeten. Echter, vermogen gaat verder dan enkel snelheid; het houdt ook rekening met factoren zoals windweerstand en hellingen, waardoor het een uiterst objectieve maatstaf is voor de intensiteit van de inspanning. Hierdoor kunnen we nauwkeurig de zwaarte van een training volgen en bepalen of en wanneer een sporter (extra) rust nodig heeft. Deze inzichten kunnen de wereld van het rolstoelsporten ingrijpend veranderen.

Marit van Dijk

Marit van Dijk vertelt: “In de afgelopen jaren hebben we uitgebreide metingen uitgevoerd op een ruime loopband. Hierbij hebben we zorgvuldig de bewegingen van het lichaam en de rolstoel vastgelegd en deze gegevens gecombineerd met krachtmetingen en sleeptesten. Dit heeft ons in staat gesteld om het werkelijke vermogen nauwkeurig in kaart te brengen. Door dit te vergelijken met de geschatte vermogens op basis van de sensoren alleen, hebben we de nauwkeurigheid van onze schattingen kunnen valideren.”

In rolstoelraces moeten vermogensschattingen voortdurend worden aangepast, omdat het wegdek kan veranderen (bij trainingen buiten de baan) en de wind een grote rol speelt. Om ook bij rolstoelracers een nauwkeurige vermogensschatting te kunnen bieden, zal Van Dijk de komende tijd veldtesten uitvoeren. De kennis opgedaan tijdens de loopbandtests zal hierbij natuurlijk worden geïntegreerd.

Van Dijk vervolgt: "Het zou fantastisch zijn als we al vóór de Olympische Spelen van 2024 in Parijs kunnen beschikken over deze vermogensinformatie. Dit zou sporters en coaches in staat stellen om hun trainingen te optimaliseren en de prestaties van de sporters nauwlettend te volgen."

Het onderzoek is onderdeel van het overkoepelende ‘WheelPower’ project en is een samenwerking tussen de TU Delft, VU Amsterdam en de Haagse Hogeschool.