Onderzoek naar verantwoorde AI in het militaire domein op REAIM 2023

Nieuws - 13 februari 2023 - Webredactie Communication

TU Delft AI en ethiek onderzoekers leiden academisch forum op de REAIM conferentie op 15 & 16 februari

Op 15 & 16 februari 2023 organiseert het Ministerie van Buitenlandse Zaken de REAIM 2023 conferentie, over verantwoorde AI (Artificial Intelligence) in het militaire domein. Tijdens deze twee dagen leiden onderzoekers Jeroen van den Hoven, Stefan Buijsman en Filippo Santoni De Sio van het TU Delft Digital Ethics Centre het Academic Forum.

REAIM biedt een platform om te discussiĆ«ren over de kansen en de risicoā€™s van AI, maar ook om kennis en ervaringen te delen. Aan het einde van de bijeenkomst wordt een gezamenlijke agenda opgesteld, die kan leiden tot internationale afspraken over hoe AI-technologie op een verantwoordelijke manier ontwikkeld en toegepast kan worden binnen het militaire domein.

TU Delft gelooft in het belang van technologie die onze breed gedeelde waarden waarborgt en waarin menselijke controle is meegenomen. Decennialang onderzoek naar kunstmatige intelligentie heeft ons krachtige technologieƫn gebracht. Het is nu tijd om ervoor te zorgen dat AI technologieƫn op verantwoorde wijze worden ontworpen en toegepast. Vooral in het militaire domein is dit essentieel vanwege een groeiende afhankelijkheid van digitale technologie en omdat de foutmarge uiterst klein is met grote potentiele gevolgen. Huidige en toekomstige militaire applicaties van AI moeten daarom betrouwbaar, responsief voor menselijk ingrijpen zijn en zich gedragen naar breed gedeelde waarden zoals democratie en inclusiviteit.

TU Delft draagt bij aan deze ambitie met essentiƫle technische, ethische en ontwerpkennis, tijdens REAIM 2023 en daarna. Een overzicht van academisch onderzoek op het gebied van verantwoorde AI in het militaire domein is hier beschikbaar.

Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en techniek:
Mensenrechten, naleving van recht en ethiek staan niet overal hoog in het vaandel. Het zijn redenen voor ons om actief te zijn met onze wetenschappelijke bijdragen om juist deze waarden geĆÆmplementeerd te zien in verantwoorde AI ontwikkeling en implementatie.