Juan Garcia Bonilla en Elise Scheers erkend voor uitstekende masterscripties

Nieuws - 21 april 2024

Tijdens het VSV symposium: 'Defying the dark' in maart 2024 zijn twee studenten onderscheiden met prijzen voor hun opvallend goede masterscripties. Juan Garcia Bonilla ontving de Heinz Stoewer Space Award 2024 voor zijn onderzoek naar zonnezeilen, terwijl Elise Scheers de NVvL Hans Wittenbergprijs 2024 ontving voor haar werk over het integreren van het ontwerp van hybride-elektrische vliegtuigen met de strategische planning van luchtvaartmaatschappijen. Beide studenten ontvangen een certificaat en €1000 als erkenning voor hun prestaties.

Heinz Stower Space Award 2024

Juan Garcia Bonilla's scriptie, getiteld "Uncertainty Quantification for Solar Sails in the Near-Earth Environment", leverde hem de Heinz Stoewer Space Award 2024 op. Zonnezeilen zijn een nieuwe vorm van ruimtevoortstuwing die gebruik maakt van de stralingsdruk van de zon. Deze systemen zijn relatief nieuw, waardoor er nog veel onbekend is over hun gedrag. Bonilla's werk is erop gericht om de effecten van de belangrijkste bronnen van onzekerheid in zonnezeilmissies rond de aarde te identificeren en te kwantificeren. Dit stelt missie-ontwerpers in staat om robuuste systemen te ontwerpen die in staat zijn om succesvol te zijn ondanks de onzekerheid.

"Juan's scriptie is een van de weinige studies ooit die het effect van dynamische onzekerheden in zonnezeilen onderzoekt. Ondanks de complexiteit van het onderwerp heeft Juan zich er op een volledig autonome manier in verdiept, waarbij hij nieuwe methoden heeft gebruikt die het niveau van een MSc-student ver te boven gaan. De resultaten die hij vond, zorgden voor een aanzienlijke verbetering van ons begrip van zonnezeilen rond de aarde, in die mate dat ze gebruikt werden om het ontwerp van NASA's aankomende ACS3-missie voor zonnezeilen te ondersteunen". - Ir. Livio Carzana (supervisor)

"De grootste uitdaging voor mij was dat ik veel statistiek moest leren. Voordat ik naar Delft kwam, zou ik niet gezegd hebben dat ik deze tak van wiskunde leuk vond. Maar een boeiend college over Monte Carlo-methoden van prof. L.E. Meester inspireerde me tot deze thesis en de gebruikte methoden. Ik heb veel statistiek moeten leren, wat ik uiteindelijk erg leuk bleek te vinden". - Juan Garcia Bonilla, MSc

Bonilla's bevindingen kunnen missieontwerpers al direct ondersteunen, met name voor de ‘Advanced Composite Solar Sail System (ACS3)’-missie die als belangrijkste case-study voor het onderzoek werd gebruikt. Bonilla maakte aantal manieren inzichtelijk waarop onzekerheden kunnen doorwerken op de resultaten in een model. Deze methoden kunnen toegepast worden door de bredere astrodynamica-gemeenschap, zelf gebruikt hij er een aantal in zijn huidige baan als ontwikkelaar van simulatiesoftware. Bonilla werkt bij het Jet Propulsion Laboratory (JPL), een onderzoekscentrum dat wordt beheerd door Caltech en gefinancierd door NASA, waar hij digitale tweelingen ontwikkelt voor toekomstige robotica-ruimtemissies.

De kans om bij NASA te werken voor de wetenschappelijke verkenning van de ruimte is een droom die uitkomt. Hoewel ik misschien zal overwegen om terug te keren naar Europa, of om in de toekomst professor te worden, zie ik mezelf voor de nabije toekomst in Californië.

Juan Garcia Bonilla

De Heinz Stoewer Space Award werd in 2018 geïnitieerd door Prof. Stoewer toen hij de prestigieuze Space Engineering IEEE Simon Ramo Medal ontving. Hij besloot zijn prijzengeld te doneren, om zo masterstudenten aan te moedigen en te feliciteren met hun onderzoek en de zichtbaarheid van werk met grote maatschappelijke relevantie te bevorderen. In die lijn heeft Bonilla vervolgens een deel van zijn prijzengeld gebruikt om leraren en studenten van zijn voormalige school in Spanje te trakteren op leuke en inspirerende ruimte-merchandise, als gebaar van dankbaarheid voor hun steun.

Hans Wittenberg Prijs 2024

Elise Scheers ontving de Hans Wittenberg Prijs 2024 voor haar proefschrift getiteld: "Coupled Hybrid Electric Aircraft Design and Strategic Airline Planning". Haar onderzoek richt zich op de integratie van het ontwerp van hybride-elektrische vliegtuigen met de strategische planning van vliegoperaties, met als doel een methodologie te ontwikkelen voor het optimaliseren van het ontwerp van een hybride-elektrische vliegtuigvloot en tegelijkertijd rekening te houden met de impact ervan op de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij en de emissies van het hele netwerk.

“Elise is er in geslaagd om op een succesvolle manier de disciplines van het conceptueel ontwerp van vliegtuigen en van de strategische planning van vliegoperaties te combineren voor hybride-elektrische vliegtuigen. Haar werk heeft rechtstreeks bijgedragen aan een publicatie die twee prijzen voor ‘best-paper’ heeft gewonnen." – Dr. Maurice Hoogreef (supervisor)

"De grootste uitdaging lag voor mij in het integreren van mijn achtergrond in vliegprestaties, die vooral gericht was op vliegtuigontwerp en -optimalisatie, met een vloot- en netwerkmodel vanuit een operationeel standpunt. Dit was een nieuwe uitdaging voor mij". – Elise Scheers MSc

Scheers werkt momenteel als Research and Development Modelling and Simulation Engineer bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), waar ze zich richt op het modelleren van conceptuele vliegtuigontwerpen met alternatieve, duurzamere aandrijfsystemen. Ze onderzoekt de mogelijkheden voor een duurzamere luchtvaart door de prestaties en haalbaarheid van deze innovatieve technologieën te beoordelen.

De prijs biedt waardevolle erkenning en vergroot mijn betrokkenheid en samenwerking binnen de lucht- en ruimtevaartgemeenschap. Het is mijn ambitie om te blijven bijdragen aan baanbrekende technologieën in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden van deze innovaties en hoop ze in de toekomst werkelijkheid te zien worden.

Elise Scheers

De NVvL Hans Wittenberg Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste luchtvaartscriptie van de Technische Universiteit Delft, Hogeschool InHolland, Hogeschool van Amsterdam of de Nederlandse Defensie Academie. De prijs is vernoemd naar Hans Wittenberg, die in 2003 overleed en hoogleraar was aan de TU Delft van 1961-1991 en bestuurslid van de NNvL van 1959 tot 1975. Met de prijs worden uitmuntende prestaties van studenten op het gebied van luchtvaartonderzoek geroemd.