Wederom negatief NRC-artikel

Nieuws - 16 februari 2024

TU Delft betreurt dat NRC voor de derde keer op rij een negatief artikel schrijft over de TU Delft, dit keer over de interne projectadministratie binnen TU Delft van jaren geleden die – helaas – mede steunt op indrukken van anonieme bronnen.

TU Delft heeft in vergelijking met andere Nederlandse technische universiteiten een grote portefeuille zogeheten tweede en derde geldstroomprojecten omdat TU Delft nu eenmaal de grootste technische universiteit van Nederland is. Voor projecten vanaf een zekere omvang is altijd een accountantsverklaring nodig. Voor al die projecten is een goedkeurende accountantsverklaring of rapport van bevinding afgegeven. Niet gebruikte subsidie wordt terugbetaald aan de subsidieverstrekker.

Veel van de beschreven tekortkomingen betreffen de interne beheersing van projectsubsidies, niet de externe verantwoording: immers die was en is op orde. Die tekortkomingen betroffen tijdigheid en niet onjuistheid. TU Delft beaamt dat dit destijds onvoldoende op orde was. De interne beheersing van projectsubsidies is inmiddels op orde als gevolg van een verbeterplan dat in 2022 is ingezet. Deze verbetermaatregelen zijn NRC bekend en hebben er in 2023 toe geleid dat 96% van de projecturen tijdig is geschreven op de juiste projecten. Dankzij het verbetertraject oordeelt de externe accountant van TU Delft inmiddels positief over de project-urenadministratie in 2022 en 2023.