22 september 2017

TU Delft en Universiteit Wenen meten quantum-karakter van vibraties

Vibraties, zoals van een brug, een gitaarsnaar of een stemvork, gedragen zich als golven; ze zwaaien op en neer. Maar de quantummechanica voorspelt dat deze beweging eigenlijk bestaat uit hele kleine discrete pakketjes energie, fononen genaamd.

17 september 2017

Studenten uit Delft en Amsterdam winnen fietswedstrijd in Amerika met nieuw Nederlands snelheidsrecord

Wielrenster Aniek Rooderkerken heeft zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken en wint hiermee de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Dit deed ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam.

15 september 2017

Hurricane Harvey Hackathon

Een interdisciplinair team van TU Delft-onderzoekers bundelen hun expertise in het Delft Harvey Texas Research Team. Op woensdag 13 september verzamelde en analyseerde het team met ruim 80 studenten van verschillende studies, zoveel mogelijk informatie over de recente ‘en informatierijke’ orkaan Harvey in de Hurricane Harvey Hackathon. De hackathon vond plaats in het Science Centre van de TU Delft, met als doel beter te kunnen reageren op toekomstige orkanen.

14 september 2017

Julia Cramer wint Minerva-Prijs 2017 van NWO

Julia Cramer is de winnaar van de Minerva-Prijs 2017 van NWO. Cramer ontvangt de prijs voor haar onderzoek op het gebied van quantumwetenschap en -technologie. Elke twee jaar bekroont het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen de beste natuurkundige publicatie van een vrouwelijke onderzoeker met de Minerva-Prijs. De commissie is erg onder de indruk van de kwaliteit van Cramers artikel dat in 2016 in Nature Communications onder haar leiding verscheen.