Lunch Lecture: Overcoming Moore’s Law by Non-Von Neumann computer architecture

25 april 2024 12:45 t/m 13:45 - Door: Communication | Zet in mijn agenda

Lunch Lecture: De Wet van Moore overstijgen door een niet-Von Neumann computerarchitectuur

De Wet van Moore voorspelde dat het aantal transistors dat op een microchip kon passen elk jaar zou verdubbelen. Later paste Moore de wet aan en stelde hij dat het aantal transistors ongeveer elke twee jaar zou verdubbelen. Meer dan een halve eeuw lang was de Wet van Moore verbluffend nauwkeurig. En met de toename van het aantal transistors nam ook de computersnelheid en verwerkingskracht toe.

De Wet van Moore is echter op een nog veel geduchtere wet gestuit: de wet van de natuurkunde. Transistors op een centrale verwerkingseenheid (CPU) zijn zo klein geworden dat ze nog maar een paar atomen groot zijn. Het nog verder verkleinen van transistors wordt verschrikkelijk complex en erg duur.

Meer dan Moore

Georgi Gaydadjiev, professor in computerarchitectuur, zal in deze lezing aantonen dat nieuwe niet-von Neumann architecturen deze bottleneck in het verbeteren van processorsnelheden kunnen oplossen. In computers met de klassieke Von Neumann architectuur zijn de processor en het werkgeheugen gescheiden entiteiten en worden de gegevens en het programma in het werkgeheugen geladen. Georgi zal uitleggen hoe het gebruik van niet-Von Neumann embedded systemen -computers met geheugen en processor in één- en het minimaliseren van gegevensbewegingen op alle systeemniveaus de sleutel is tot het overwinnen van de Wet van Moore.