De digitale tweeling

Met het echte elektriciteitsnetwerk mogen we natuurlijk niet spelen, dus dan moet het maar op deze manier.

Peter Palensky, hoogleraar Intelligent Electrical Power Grids

Een digitale testomgeving

De digitale tweeling is een grote computersimulatie van het gehele Nederlandse elektriciteitsnet. Hiermee testen we de betrouwbaarheid en veiligheid van het huidige en het toekomstige netwerk onder grote en kleine veranderingen in techniek en beleid, zonder dat er daadwerkelijk iets stuk kan gaan. Dus we kunnen gaan testen: Is het Nederlandse netwerk bestand tegen een nieuw windmolenpark voor de kust van Zandvoort? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen in de toekomst zijn elektrische auto kan opladen? 

Ruimte voor innovatie

Er zal dus worden onderzocht hoe het bestaande Nederlandse elektriciteitsnetwerk reageert op prikkels of schokken, zoals nieuwe windmolenparken of buitenlandse cyberaanvallen. Maar ook zal er worden ge├»nnoveerd. Zo zal er worden nagegaan of er een alternatief elektriciteitsnetwerk kan komen dat beter is aangepast aan de moderne tijd. 

Benieuwd hoe we samen kunnen innoveren?

Peter Palensky

Hoogleraar bij de Intelligent Electric Power Grids-groep van de TU Delft

Ontdek het zelf!

Dankzij deze 360┬░ weergave kan je zelf op onderzoek uitgaan in de controlekamer van de toekomst.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.